VIDEO PRIMA declarație a ambasadorului UE, Janis Mazeiks, după ce CSE a scos din cursa electorală candidații lui Șor

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, a oferit primul comentariu după ce Comisia Situații Excepționale a exclus Partidul Șansă din cursa electorală pe motiv că ar fi încercat să destabilizeze securitatea țării. Oficialul european afirmă că Moldova nu trebuie să stea la cheremul unei țări străine, iar dacă obiectivul țării este Integrarea Europeană, atunci aceasta trebuie să fie direcția de mai departe. În același timp, șeful Delegației UE a spus că societatea moldovenească trebuie să-și mențină democrația și să se asigure că acțiunile întreprinse de autorități împotriva tentativelor Rusiei de a destabiliza Moldova se încadrează în limitele statului de drept. Declarațiile au fost făcute în exclusivitate pentru reporterul ONE TV, Cătălin Murzac.

 

„În primul rând este foarte important să mențineți democrația în Republica Moldova și să vă asigurați că acțiunile întreprinse se încadrează în cadrul statului de drept. Iar în al doilea rând, voi ca țară trebuie să mergeți înainte, pentru că aveți obiectivele voastre unice și acestea nu sunt la cheremul unei țări străine, dar dacă alegerea cetățenilor Republicii Moldova este de a merge spre integrarea europeană, aceasta este direcția pe care trebuie să o luați, asigurându-vă în același timp că legislația și practica voastră respectă sentința relevantă”, a declarat Janis Mazeiks.

 

Vezi VIDEO cu declarația aici: https://t.me/info1md/66

Amintim că, candidații Partidului Șansă în alegerile locale generale au fost excluși din cursa electorală. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale și anunțată de premierul Dorin Recean. Prim-ministrul a menționat că din alegeri este scoasă o grupare criminală organizată, nu un partid politic. 

CITEȘTE ȘI: Partidul „Șansă” a fost scos din cursa electorală. Decizia a fost luată de CSE

S-a întâmplat după ce Serviciul de Informații și Securitate a prezentat un raport, potrivit căruia,  Rusia, prin intermediul formațiunii în spatele căruia ar sta Ilan Șor, ar fi încercat să destabilizeze situația din țară. Acțiunile întreprinse de grupările criminale au pus în pericol suveranitatea și securitatea națională, a mai declarat șeful SIS, Alexandru Musteață.

CITEȘTE ȘI: SIS: Candidații Partidului Șansa ar fi finanțați ilegal cu bani proveniți preponderent din Rusia

Șeful SIS: Rusia ar fi cheltuit circa un miliard de lei pentru destabilizarea situației din țară

Ilan Șor a declarat că decizia autorităților este ilegală.

 

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media