Pacienții cu diabet beneficiază gratuit de asistență medicală în cadrul spitalelor publice

Ziua mondială a diabetului este marcată anual la 14 noiembrie. În context, Ministerul Sănătății reamintește că în țara noastră persoanele cu diabet, asigurate, beneficiază gratuit de asistență medicală în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice.

Serviciile gratuite includ: testarea glicemiei la medicul de familie, realizarea analizelor, a examenelor profilactice la specialiști, tratament spitalicesc.

Pacienții cu diabet zaharat au acces gratuit la 14 denumiri comune internaționale de medicamente, în diverse forme farmaceutice și doze, inclusiv analogi de insulină și medicamente pentru prevenirea complicațiilor.

Totodată, aceste persoane beneficiază de o serie de dispozitive medicale compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală:

  • 11 tipuri de teste pentru aprecierea glicemiei, dintre care două modele gratuite, iar nouă compensate
  • 8 tipuri de lanțete pentru determinarea glucozei în sânge, dintre care trei modele gratuite și cinci compensate
  • 2 tipuri de seringi sterile cu ac pentru insulină, dintre care un model gratuit și unul compensat
  • 3 modele de ace pentru stilou injector de insulină, dintre care unul gratuit, iar două compensate.

Din surse centralizate, copiii cu diabet sunt asigurați cu dispozitive și consumabile pentru administrarea insulinei.

Ce este diabetul zaharat și cum poate fi prevenit

Diabetul reprezintă o afecțiune cronică, caracterizată prin nivelul ridicat de glucoză în sânge, ceea ce duce în timp la probleme grave de sănătate, prin afectarea ochilor, rinichilor, picioarelor, nervilor și vaselor sangvine ale inimii.

Simptomele diabetului includ:

  • senzația continuă de sete
  • vedere încețoșată
  • senzația de oboseală
  • pierderea în greutate.

Potrivit medicilor, diabetul de tip 2 poate fi evitat prin respectarea recomandărilor medicilor, alimentație sănătoasă, hidratare, evitarea zahărului și a grăsimilor, activitate fizică regulată, menținerea unei greutăți corporale normale și a tensiunii arteriale sub control.

Diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în anul 2022 mai mult de 131 de mii de oameni aveau diabet zaharat, dintre care 19 367 de pacienți – dependenți de insulină.

Datele Studiului STEPS privind prevalența factorilor de risc ai bolilor netransmisibile în Republica Moldova, arată că una din cinci persoane din țara noastră nu și-a măsurat niciodată nivelul de zahăr în sânge.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media