Emmanuel Macron dizolvă Parlamentul după înfrângerea suferită de alianţa de guvernare la europarlamentare

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat duminică seară dizolvarea Adunării Naţionale. Se întâmplă după înfrângerea suferită de alianţa de la guvernare în alegerile europarlamentare, care a ajuns pe locul al doilea, la mare distanţă de rezultatul Rassemblement National.

„Nu voi putea să continui ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Am decis să vă redau prin vot posibilitatea de a vă alege viitorul parlamentar. Prin urmare, dizolv Adunarea Naţională în această seară”, a anunţat Macron, scrie news.ro.

„Dizolv Adunarea Naţională în această seară şi în câteva momente voi semna decretul de convocare a alegerilor legislative, care vor avea loc la 30 iunie pentru primul tur şi la 7 iulie pentru al doilea tur”, a precizat preşedintele francez.

Peste 49 de milioane de francezi au fost chemați duminică la vot pentru a-și alege europarlamentarii, la finalul unei campanii dominate de Rassemblement National. La ora locală 20:00, un exit-poll a indicat că Jordan Bardella, principalul candidat al RN, se afla pe primul loc, cu 32% din voturi. El era urmat de Valérie Hayer, cap de listă la Renaissance, cu 14,9%, și Raphaël Glucksmann, principalul candidat al Partidului Socialist, cu 14,2%. În continuare, Manon Aubry (LFI, stânga) avea 9,1%, François-Xavier Bellamy (LR, dreapta) 7%, Marie Toussaint (EELV, Verzii) 5,4%, și Marion Maréchal (Reconquête, naționaliștii) 5,3%. Prezența la vot a fost estimată la 52,5%.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media