Vopselele folosite pentru vopsitul ouălor de Paști pot fi toxice, avertizează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Pentru a evita riscurile, specialiștii recomandă consumatorilor să aleagă cu grijă vopselele, să evite produsele neambalate și să verifice cu atenție eticheta înainte de cumpărare.
Recomandările ANSA pentru un Paște în siguranță:
- Alegeți vopseaua din surse sigure – doar din unități comerciale înregistrate la ANSA sau optați pentru coloranți naturali.
- Folosiți doar vopsea alimentară – evitați vopselele decorative (acrilice, de exemplu), care nu sunt comestibile.
- Citiți cu atenție eticheta – ambalajul trebuie să conțină informații clare despre producător, compoziție, aditivi, data fabricării și termenul de valabilitate.
- Fiți atenți la codurile E – E1… indică agenți coloranți; E2… conservanți (atenție, pot fi periculoși); E4… stabilizatori și emulgatori.
Totodată, consumatorii sunt îndemnați să evite cumpărarea vopselei „la lingură”.
„Nefiind cunoscută proveniența și destinația acesteia, există riscul procurării vopselelor pentru tipografie sau industria textilă”, avertizează specialiștii ANSA.