Fără mailuri după muncă! Australia limitează dreptul șefului de a contacta angajatul peste program

În Australia a intrat în vigoare o lege care conferă lucrătorilor ,,dreptul legal de a se deconecta” de la locul de muncă. Aceasta oferă lucrătorilor dreptul de a ignora contactele nerezonabile din partea angajatorilor lor în afara orelor de lucru.

Legea le dă dreptul angajaților să ignore încercările angajatorilor de a-i contacta în afara orelor de program, cu excepția cazului în care acest refuz este considerat a deveni ,,nerezonabil”.

Decizia a fost salutată de sindicate, care au afirmat că va oferi lucrătorilor dreptul la un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată. Anul trecut, australienii au lucrat în medie 281 de ore suplimentare neplătite, potrivit unui studiu realizat anul trecut de Institutul Australia.

Cu toate acestea, organismul de vârf al industriei, Australian Industry Group, a avut o reacție mai rece.

,,Cel puțin, angajatorii și angajații vor fi acum nesiguri dacă pot accepta sau efectua un apel în afara orelor de program pentru a oferi un schimb suplimentar”, a afirmat Australian Industry Group într-o declarație.

Legea a fost promulgată în luna februarie a acestui an și a intrat în vigoare pentru întreprinderile mijlocii și mari. Firmele cu mai puțin de 15 angajați vor fi, de asemenea, acoperite din august 2025.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA