VIDEO Șeful-interimar de la „Spații Verzi” riscă să fie demis din funcție. Ce a depistat ANI

Tudor Gîrbu, șeful interimar al Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărie a Spațiilor Verzi” riscă să fie demis din funcție. Autoritatea Națională de Integritate anunță că a depistat o diferență de aproape 353.000 de lei între valoarea averii dobândite de acesta raportată la veniturile și cheltuielile familiei sale.

Gîrbu nu a oferit o reacție publică la acest subiect, iar purtătorul de cuvânt al întreprinderii pe care o conduce susține că șeful său așteaptă decizia instanței.

În actul de constatare privind încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale emis de inspectorii Autorității Naționale de Integritate se arată că a fost constată ,,deținerea averii cu caracter nejustificat, în perioada 2022 – 2023, în mărime totală de 352 243 lei între averea dobândită, veniturile obținute și cheltuielile realizate de Tudor Gîrbu și membrii săi de familie”.

În același timp, Tudor Gîrbu a explicat ofițerilor ANI că banii respectivi au fost acumulați pe parcursul mai multor ani și provin din donații de la fiul său, din vânzarea unui autoturism „Mercedes Benz E Class”, din activitatea de antreprenoriat a soției, din economiile familiei acumulate de-a lungul timpului și în urma contractării unui credit.

Dacă se va dovedi în instanța de judecată cele stabilite de ofițerii ANI și documentul de constatare va rămâne definitiv, șeful interimar riscă să-i fie „încetate raporturile de muncă sau de serviciu, fiind decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, cu înscrierea în Registrul interdicțiilor. În vederea confiscării averii nejustificate, cauza se va transmite instanței de judecată”.

Am încercat să aflăm opinia directorului interimar al Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărie a Spațiilor Verzi”, prin intermediul purtătorului de cuvânt al acesteia, Victor Nichituș, care a menționat că întreprinderea se va conforma hotărârii instanței de judecată.

,,Asta este o chestiune care ține de domnul Gîrbu, eu nu sunt purtătorul de cuvânt al domnului Gîrbu, sunt purtătorul de cuvânt al întreprinderii. Deci, autoritățile publice și întreprinderea se vor conforma unei viitoare decizii care o va lua o oarecare instanță de judecată”, afirmă Victor Nichituș, purtător de cuvânt al ÎM ,,Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”.

Potrivit declarației de avere din anul 2023, Tudor Gîrbu și soția sa a obținut circa 168.000 de lei sub formă de salarii și remunerări. Cuplul deține o casă, de 185.000 de euro, care are 134, 1 metri pătrați, un spațiu comercial cu suprafața de 58,6 metri pătrați și o mașină de 7000 de euro. Totodată, în act este indicat un credit de 2 milioane 500 de mii de lei, contractat în anul 2021 de la o bancă moldovenească.

Iar conform declarației de avere din anul 2022, Tudor Gârbu a ridicat o leafă anuală de puțin peste 137 de mii de lei de la Primăria municipiului Chișinău și aproape 74 de mii de lei de la Societatea pe Acțiuni „Apă-Canal” și Societea pe Acțiuni „Mina din Chișinău”, iar soția sa a avut un salariu de 150 de mii de lei.

Familia Girbu a indicat aceleași proprietăți ca în declarația din 2023.

Tudor Gîrbu a deținut funcția de consilier din cadrul cabinetului primarului general al municipiului Chișinău în perioada 2019-2023, iar din data de 30 ianuarie 2023 ocupă funcția de șef interimar al Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărie a Spațiilor Verzi”.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA