Ce spun oamenii despre alegerile prezidențiale din 20 octombrie

Cei mai mulți chișinăuieni susțin că vor merge în data de 20 octombrie la urnele de vot pentru a-și alege președintele țării, dar și pentru a vota parcursul european al Moldovei. Unii însă sunt împotriva referendumului republican constituțional și declară că vor vota doar șeful statului.

”Nu-i niciun secret calea noastră este definită într-o oarecare măsură. Și cred că este clar că trebuie să mergem ca o corabie unde este portul nostru final. Nu este niciun secret,  este Uniunea Europeană”.

”Numaidecât o să votăm. Și pentru referendum. Asta este viitorul copiilor noștri, a nepoților, a strănepoților. Trebuie să fim în rând cu europenii, în rând cu oamenii care se dezvoltă cu mult mai bine ca noi. Fiecare trebuie să-și expună părerea și atunci se va primi o hotărâre, după părerea celor care vor vota. Eu sper că vor vota majoritatea”.

Unii locuitorii ai Capitalei spun că, calea europeană a Moldovei este una lungă, iar cea mai mare problemă este reforma justiției.

”-Văd acum tare mult la televizor despre justiție. Și spun că nu merge nici așa nici așa această reformă. Asta este cel mai greu de făcut, justiția este cel mai greu. Mi se pare foarte greu.
– Vom reuși?
– Sper că da, dar nu deodată. Dacă se vor schimba reformele judiciare și economice multă lume se vor întoarce și moldovenii înapoi”

”-Am să votez din Franța.
– O să susțineți parcursul european al Republicii Moldova?
– Desigur, cu două mâini. Sper ca Moldova să meargă pe calea aceasta”.

O parte dintre moldoveni spun că nu vor participa nici la scrutinul prezidențial și nici la referendum.

”Eu nu sunt pregătită ca să votez. Eu despre referendum nu știu nimic”.

”Pe oameni nu-i întreabă ce vor ei anume. Noi putem alege, dar să rechemăm candidatul nu avem voie, care nu lucrează bine. Eu consider ca Moldova trebuie să-și păstreze statutul de neutralitate așa cum este Elveția.”

Republica Moldova își va alege președintele țării în data de 20 octombrie. Tot în această zi va avea loc și Referendumul republican constituțional. Parlamentul a aprobat joi, 16 mai, două hotărâri în acest sens. Inițiativa de organizare a referendumului privind aderarea țării noastre la Uniunea Europeană îi aparține șefei statului, Maia Sandu.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA