Pensiunile din țară, gata de sărbători: Mese tradiționale și programe speciale

Pensiunile din țară sunt pregătite să-și primească vizitatorii în perioada sărbătorilor de iarnă, cu programe speciale și mese tradiționale. În cele din Orhei, de exemplu, oaspeții sunt întâmpinați cu mâncare gătită la foc, tradiții vechi și experiențe ca odinioară. Prețurile pornesc de la 4.000 de lei pentru două persoane și pot ajunge până la 29 de mii de lei pentru un grup de opt persoane.

 

O pensiune din satul Butuceni, raionul Orhei, le propune vizitatorilor o întoarcere în timp: somn pe lejancă și mâncare pregătită la cotlon. Tigăile vor sfârâi pe tot parcursul serii de sărbătoare, iar bucatele vor fi gătite după rețete tradiționale.

” Acum o sa prăjim cighiri încetișor, cighiri sunt tot printre preferatele bucate, cu murături, cu mămăligă.”

De sărbători, aici ajung turiști din Polonia, Olanda și România, dar și moldoveni dornici să vadă urătorii și să trăiască tradițiile de iarnă. Gazda spune că sania este deja pregătită, iar dacă va fi zăpadă, oaspeții vor putea face plimbări prin sat cu sania trasă de boi. Pentru două persoane, două nopți de cazare, cu mic dejun inclus, acces la spa și masa de Revelion, prețul este de 4.000 de lei.

 

”O activitate între oaspeții care vin. Deoarece avem din mai multe tari, fiecare se împărtășește cu experiența lui de ce bucate tradiționale au pe masa de revelion . Noi vom face jumări, cighiri, racitura de porc, sarmale plăcinte, dar ei vor face bucățele lor, aici la cotlon. O să fie un fel de întrecere între oaspeți, un fel de competiție, excursie prin bucatele tradiționale.”, a spus Olesea Cojocaru, administratoarea unei pensiuni.

Oaspeții vor coace și crăciunei, după obiceiul vechi. Aceștia sunt așezați la icoane, iar pe 6 ianuarie sunt dați animalelor din gospodărie, pentru sănătate și belșug.

” Întâi frământăm, luăm o mică pauză, o cină, un pahar de compot, un ceai de plante după care ne ducem și îi împletim, apoi îi dăm în cuptor, asta este interesul oaspetelui, oare s-au copt crăciuneii, oare cum o să iasă plăcintele.”, a mai spus ea.

Gazda ne-a dezvăluit și secretul celei mai autentice mămăligi, gătită lent, la ceaun.

”Mămăligă se gătește 20-30 de minute, în dependență de mălaiul pe care îl avem și trebuie mereu să amestecăm, până începe a coace și apoi o lăsăm așa să se coacă, să nu se lipească de fundul ceaunului, și melestiul trebuie să fie curat, când îl scoatem din mămăligă, atâta timp cât ele este murdar, adică este cu mămăligă pe el, înseamnă ca mămăligă încă nu-i coaptă.”

O altă pensiune din satul Trebujeni propune un cadru special pentru serile de iarnă. Oaspeții au la dispoziție un rug în aer liber, ciubăr cu apă fierbinte și bazin. Cei mici pot coace biscuiți la cuptor. Pachetele pornesc de la 6.500 de lei pentru două persoane, pentru două zile, cu masa de Revelion inclusă.

”Aici este o sală unde oaspeții vor servi masa de sărbătoare, dar și celelalte mese care sunt incluse în pachetul care îl oferim noi de revelion sau crăciun, optăm pentru un decor natural, tot ce punem la dispoziție este brad natural ca să simțim mirosul sărbătorilor de iarnă și să ne încălzim la șemineu.”, a spus Oxana Benzing, proprietarea unei pensiuni.

Această pensiune pune la dispoziție și o casă pentru opt persoane, la prețul de 29.000 de lei pentru două nopți, cu trei mese incluse, precum și masa festivă.

”Avem casa mare cu 4 camere, fiecare persoana are camera separata, aici este camera pentru 2 persoane.”, a mai spus ea.

Bucatele sunt și aici exclusiv tradiționale. Printre deserturi se numără și celebrul tort „Cușma lui Guguță”.

”Pregătim clătitele care este desertul tradițional pentru noi și se servește cu baba neagră, cel mai adorat desert, cel mai întrebat mai bine spus.”

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA