Ziua mondială a siguranței alimentelor. Îndemnul ANSA către consumatori și operatorii alimentari

Operatorii din domeniul alimentar sunt îndemnați să trateze cu maximă responsabilitate respectarea cerințelor din domeniul siguranței alimentelor. Consumatorii – să citească informația de pe eticheta produselor alimentare înainte de consum și să evite alimentele vândute în locuri neautorizate.

Apelul vine din partea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în contextul Zilei mondiale a siguranței alimentelor, marcată astăzi, 7 iunie.
Sărbătoarea a fost adoptată de Adunarea Generală a ONU în decembrie 2018 și celebrată pentru prima dată în anul 2019.
„Fiind la cea de-a VI-a aniversare, sărbătoarea pune în evidență tematica ,,Siguranța alimentară: pregătiți-vă pentru imprevizibil”, care subliniază importanța de a fi pregătiți pentru incidentele legate de siguranța alimentelor, indiferent de gravitatea acestora”, se arată într-un comunicat emis de ANSA.
Specialiaștii explică că aceste incidente pot varia de la evenimente minore, până la crize majore internaționale, cum ar fi o întrerupere a curentului la domiciliu, intoxicație alimentară într-o unitate de alimentație publică, o retragere voluntară a produselor contaminate de către un producător, un focar care provine din produse importate, un dezastru natural.
În context, ANSA aduce la cunoștință că printre modalități prin care guvernele, oamenii de știință, sectorul privat și societatea civilă pot participa la siguranța alimentară se numără respectarea standardelor globale, accesul la apă curată, aplicarea bunelor practici în agricultură, întărirea managementului de siguranță în utilizarea alimentelor, adoptarea unor obiceiuri de a face alegeri responsabile și sănătoase.
„Siguranța alimentară presupune absența riscurilor alimentare care ar putea afecta sănătatea consumatorilor. Aceste riscuri pot fi de natură microbiologică, chimică sau fizică, precum bacterii, virusuri sau reziduuri de pesticide”, subliniază specialiștii.

Totodată, ANSA atrage atenție asupra faptului că siguranța alimentară contribuie la prosperitate economică, stimularea agriculturii, o piață liberă, turism și dezvoltare durabilă.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media