Zelenski, după revolta de pe aeroportul din Daghestan: Rusia a pierdut controlul

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, consideră că incidentele de duminică, de pe aeroportul din capitala Daghestanului, Mahacikala, luat cu asalt de protestatari care căutau pasageri israelieni, arată că Moscova a pierdut controlul asupra evenimentelor.

„Trebuie să evaluăm cu sobrietate sistemul rusesc. Şi-au mobilizat toate forţele pentru a încerca să nu piardă ceea ce au cucerit în Ucraina, dar, în acelaşi timp, şi-au poluat teritoriul cu un asemenea nivel de ură şi degradare încât, pentru a doua oară în acest an, Rusia pierde controlul asupra evenimentelor. Fie rebelii mărşăluiesc spre Moscova şi nimeni nu-i opreşte, fie verticala puterii din Daghestan se evaporă şi are loc un adevărat pogrom. Toate acestea sunt semnale că Rusia încă mai poate rezista luptelor şi, uneori, poate creşte presiunea pe linia frontului, dar nu este capabilă să reziste în această confruntare din punct de vedere strategic”, a punctat Zelenski în mesajul transmis compatrioţilor la sfârşitul zilei, potrivit News.ro, citat de Digi24.

În condiţiile în care Rusia pare în ultimele zile să încerce o intensificare a ofensivei în nordul, sudul şi estul Ucrainei, Zelenski a lăudat câteva brigăzi de luptă ucrainene care opun rezistenţă.

„Le mulţumesc tuturor soldaţilor care, prin asalturile lor şi prin rezistenţa lor – o rezistenţă eroică – dovedesc în practică că Ucraina este capabilă să reziste presiunii ruseşti, este capabilă să distrugă ocupanţii, este capabilă să învingă”, a transmis Zelenski.

El le-a vorbit ucrainenilor şi despre „discuţiile importante” pe care le-a avut luni cu prim-ministrul Ţărilor de Jos, Mark Rutte.

„L-am informat despre situaţia de pe linia frontului, despre acţiunile şi capacităţile noastre. Îi sunt recunoscător pentru ajutor! Pentru sistemele de apărare aeriană, pentru obuzele pentru soldaţii noştri, pentru lucrurile puternice care ne ajută să menţinem în siguranţă partea de est a Mării Negre. Acordurile noastre cu Mark, pe care le-am discutat în timpul întâlnirii noastre de la Odesa, sunt puse în aplicare. Este, de asemenea, foarte important faptul că Olanda a devenit prima ţară din afara G7 cu care am început o colaborare bilaterală privind garanţiile de securitate”, a reamintit Zelenski.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media