Vladimir Bolea: Va fi creat un grup de lucru pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă agricultorii

După întrevederea de vineri cu fermierii, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a anunțat că va fi creat un grup de lucru pentru  soluționarea problemelor în domeniu. „Problemele sunt foarte mari și ele sunt adevărate”, a menționat demnitarul în  cadrul unei conferințe de presă.

La propunerea Ministerului Agriculturii, va fi creat un grup de lucru, în componența căruia să fie și reprezentanți ai Ministerului Economiei, ai Ministerului Finanțelor, inclusiv și din partea agricultorilor. Problemele sunt foarte mari și ele sunt adevărate. Măsurile care trebuie întreprinse pentru a evita falimentarea în lanț sau prăbușirea producătorilor din agricultură terbuie să fie extrem de țintite. În mod urgent, prin intermediul direcțiilor agricole, va începe recepționarea dosarelor, ca să fie ajutat fiecare agricultor care a nimerit în anul curent într-o situație de criză sau de pre-faliment, din varii motive. Preponderent vorbim de agricultorii din sudul țării, care s-au confruntat, pe lângă alte probleme, cu secetă, deja al doilea an consecutiv. Trebuie să venim cu măsuri de susținere pentru agenții economici care au nimerit în astfel de situații”, a declarat ministrul.

De asemenea, Vladimir Bolea a spus că în curînd, „cel mai probabil, de luni”,  va fi inițiat transferul de plăți către agricultori.

„Tranferul de plăți se va efectua reieșind din potențialul de 167 de mii ha. Cele 200 de mln se vor repartiza la peste 165.000 ha. Suma preliminară pentru 1 ha se va ridica în jur de 1200-1400 de lei. Vor beneficia în jur de 2400 de agricultori micro și mici care au procesat terenuri cu suprafețe nu mai mari de 1500 ha”, a precizat oficialul.

Acesta a menționat că mijloacele financiare reprezintă un suport suplimentar la cei peste 115 mln de lei care deja au fost debursați sub formă de acciz de motorină.

Aceștia fac parte din așa-numitele pachete de măsuri de susținere a agricultorilor în crearea de prețuri pentru vânzarea produselor din aceestă perioadă”, a specificat ministrul.

Menționăm că astăzi Vladimir Bolea a avut o întrevedere cu reprezentanții asociației „Forța Fermierilor”. S-a vorbit despre 4 puncte, pe care ministrul urmează să le discute cu premierul Dorin Recean, după care, rezultatul discuțiilor, dar și deciziile vor fi comunicate reprezentanților agricoli.

Reamintim că Asociația Forța Fermierilor și Federația Națională a Fermierilor au anunțat acum două zile că pe data de 22 noiembrie vor ieși la un protest masiv. Fermierii din mai multe raioane au precizat că se vor deplasa cu tehnică agricolă înspre Chișinău.

Aceștia declară că mulți producătorii agricoli sunt la limita falimentului și disperării și nu au altă ieșire. În context, aceștia au reiterat care sunt revendicările lor principale, menționând că implementarea urgentă a acestora poate stabiliza situația.

Citește mai mult: Fermierii anunță un protest masiv. Se vor deplasa cu tehnică agricolă spre Chișinău

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media