Fermierii anunță un protest masiv. Se vor deplasa cu tehnică agricolă spre Chișinău

Asociația Forța Fermierilor și Federația Națională a Fermierilor anunță că pe data de 22 noiembrie agricultorii vor ieși la protest masiv. Fermierii din mai multe raioane se vor deplasa cu tehnică agricolă înspre Chișinău.

Aceștia declară că mulți producătorii agricoli sunt la limita falimentului și disperării și nu au altă ieșire.

Toate încercările noastre de a rezolva problema salvării fermierilor micro, mici și mijlocii prin dialog au eșuat. Autoritățile nu ne aud și prin tăcerea și inacțiuni contribuie la distrugerea agricultorilor din zonele rurale și transformarea Moldovei în moșia holdingurilor transnaționale, care nu au nevoie de satele noastre”, se arată în mesajul fermierilor.

În context, agricultorii reiterează că revendicările lor principale, implementarea urgentă a cărora poate stabiliza situația, sunt următoarele:

  1. Introducerea prin decizia CSE pentru perioada până la 31 octombrie 2024 unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura  terenurilor agricole  cel puțin 70 procente din culturile cerealiere și oleaginoase;
  2. Aprobarea si finanțarea schemelor de plăti directe la hectar, începând cu anul 2024, după exemplu Uniunii Europene;
  3. Alocarea în 2024 din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii 50 %, dar nu mai puțin de 1 mlrd. lei, pentru fermierii micro, mici și mijlocii ca compensații pentru prețuri derizorii în forma de plăți directe la hectar de floare soarelui și porumb, cultivate  în anul 2023.
  4. Interzicerea importului grâului, porumbului și floarei soarelui cel puțin până la 31 martie 2024 și admiterea tranzitul cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina doar cu transportul  feroviar.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media