Comisia Situații Excepționale a luat decizia de a introduce licențierea importului produselor cerealiere, precum grâul, porumbul, semințe de floarea-soarelui. Licențierea va contribui la stabilizarea prețurilor la cereale și la protejarea producătorilor locali, a menționat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.
„Scopul nostru este de a controla și a monitoriza importul de cereale, asigurând, astfel, calitatea și siguranța alimentelor pentru consumatori. În același timp, licențierea va contribui la stabilizarea prețurilor la cereale și la protejarea producătorilor locali. Astfel, vom reuși instituirea unui control mai strict asupra calității produselor importate, asigurându-ne că acestea îndeplinesc standardele de siguranță alimentară, a declarat Bolea.
În conformitate cu Dispoziția CSE, dreptul de a primi licențe de import îl vor avea doar persoanele juridice sau fizice care desfășoară activități economice în domeniul producerii uleiului și grăsimilor vegetale, produselor de morărit, a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă și pentru creșterea animalelor.
Cererea de eliberare a licenței de import, obligatoriu trebuie să fie însoțită de acte prin care se justifică necesitatea de completare a stocurilor. Totodată, mărfurile încărcate spre expediere până la emiterea prezentei Dispoziții nu vor fi supuse licenței de import.
Cererile de eliberare a licențelor de import sunt examinate de către o comisie constituită prin Ordinul Minsiterului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) din reprezentanți ai MAIA, MDED, ANSA, și ai asociațiilor de profil.
În termen de de 15 zile, MAIA va elabora regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea comisiei de licențiere a importului pentru anumite categorii de cereale