Un complex de radioterapie va fi construit la Institutul Oncologic. În cadrul complexului vor funcționa două acceleratoare liniare și un sistem de brahiterapie, care va asigura un acces extins al pacienților la proceduri avansate de radioterapie.
Persoanele bolnave de cancer nu vor mai fi nevoite să aștepte săptămâni întregi pentru a beneficia de tratament de radioterapie în cadrul Institutului Oncologic din Chișinău. Lucrările de construcție au fost demarate astăzi, iar suma totală a proiectului se ridică la 59 de milioane de lei. Costurile construcției vor fi acoperite de Guvernul Statelor Unite ale Americii și de fondurile Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.
Potrivit responsabililor de la Institutul Oncologic, a fost procurat un accelerator liniar nou, care va contribui la facilitarea și creșterea capacității de tratare a cancerului atât pentru cetățenii din Republica Moldova, cât și pentru refugiații din Ucraina. Prezența celui de-al treilea dispozitiv va reduce considerabil rândurile de așteptare și va mări șansele de supraviețuire ale pacienților.
Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, susține că este nevoie imperativă de echipamente, cât și de spații potrivite în care vor fi amenajate acestea.
,,Problema care exista era lipsa spațiilor care sunt foarte specifice din punct de vedere tehnic al construcțiilor de protecție pentru faptul că aceste echipamente emană radiație și ultimele bunchere în Republica Moldova, de fapt, în fosta Uniune Sovietică au fost construite undeva în anii 50 pentru echipamentele vechi”, a declarat Ala Nemerenco.
La evenimentul privind startul lucrărilor a fost prezent și ambasadorul SUA la Chișinău.
,,Protecția sănătății, populației și a familiei este o componentă esențială a reformei și a agendei de integrare europeană a Republicii Moldova. Un sistem de sănătate modern, de înaltă calitate se află în centrul oricărei societăți”, a spus Kent D. Logsdon, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.
Potrivit reprezentanților Institutului Oncologic, lucrările de construcție a complexului radioterapeutic cu o suprafață totală de 932 de metri pătrați, edificat pe teritoriul Institutului Oncologic, urmează să fie încheiate la sfârșitul anului 2024.