Scandalul din justiție a încins spiritele pe arena politică din țară. Ce spune opoziția și cum răspunde PAS

Scandalul din justiție legat de demisia membrului Comisiei de Pre-Vetting și al Comisiei de evaluare a procurorilor Tatiana Răducanu vs Procuratura Anticorupție a încins spiritele pe arena politică din țară. Liderul PSRM, Igor Dodon, a cerut anularea deciziilor Comisiilor Pre-Vetting și Vetting, iar președintele PDCM, Ion Chicu, susține că va solicita Curții de Conturi a Uniunii Europene să verifice utilizarea banilor publici europeni pentru reforma justiției.

 

”Cer anularea tuturor deciziilor așa-numitelor comisii de vetting și prevetting, în urma scandalurilor legate de integritatea unor membri. Toate „sentințele” date de aceste comisii controlate de PAS nu au nicio credibilitate, și nici legitimitate. Toate principiile statului de drept au fost încălcate, PAS a sărit peste legile țării doar ca să pună laba pe justiție”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

Iar liderul PDCM, Ion Chicu, a menționat că va sugera ”Curții de Conturi a Uniunii Europene să auditeze utilizarea banilor publici europeni pentru așa -zisa reformă a justiției, transformată de PAS într-o banală spălare de bani”.

Situația a fost comentată și de președintele Platformei DA, Dinu Plîngău. El a scris că reforma justiției a eșuat. ”Politicul a eșuat să reformeze justiția. Și nu mai contează cine are dreptate: Drăgălin sau Răducanu, ambele fiind promovate de Maia Sandu pentru a reforma justiția”, a scris Plîngău pe aceeași rețea de socializare.

În replică, PAS susține că aceste reacții demonstrează că lucrurile merg în direcția corectă.

”Judecătorii și procurorii să lupte cu corupții și grupările criminale, dar nu cu membrii comisiei de vetting. Înțelegem că aceste evaluări deranjează, asta înseamnă că mergem pe drumul corect”, a spus Aurica Jardan, purtător de cuvânt al PAS.

Amintim că, Tatiana Răducanu și-a depus mandatul de membru al Comisiei de Pre-vetting și de membru al Comisiei de evaluare a integrității financiare și etice a procurorilor. Fosta judecătoare a explicat în document că este nevoită să-și dea demisia după ce în adresa instituțiilor statului a fost expediată o scrisoare care pune la îndoială profesionalismul și integritatea sa. Asta după ce în spațiul public au apărut informații, potrivit cărora Procuratura Anticorupție ar investiga presupuse legături ale Tatianei Răducanu cu fugarii penali Veaceslav Platon și Ilan Șor. Ulterior, PA a confirmat autenticitatea scrisorii și a menționat că nu are scopul să discrediteze procedura de pre-vetting și vetting.

CITEȘTE ȘI: PA, comentariu dur după discuțiile pe marginea scrisorii semnate de Dragalin

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media