sursa:reuters.com

Punctul de trecere Rafah a fost deschis pentru străini. Ce spune MAEIE

Punctul de trecere a frontierei Rafah, de la granița Fâșiei Gaza cu Egiptul, a fost deschis pentru a permite plecarea unor cetățeni străini. În mare parte e vorba de cei care au nevoie de îngrijiri medicale.

Punctul de frontieră a fost deschis în urma unui acord mediat de Qatar cu Egipt, Israel şi Hamas, în coordonare cu SUA, care să permită ieşirea deţinătorilor de paşapoarte străine şi a unor răniţi în stare critică din Fâşia Gaza aflată sub asediu, scrie hotnews.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene anunță că știe despre această decizie.

Autoritățile noastre au furnizat listele necesare tuturor părților implicate și interacționăm cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Arabe Egipt pentru asigurarea evacuării în siguranță a cetățenilor noștri, afirmă Igor Zaharov, consilier pentru comunicare al ministrului de Externe.

Igor Zaharov a mai declarat că funcționarul consular al Republicii Moldova se află în Egipt pentru a oferi asistența necesară cetățenilor noștri la traversarea punctului de trecere, inclusiv eliberând acte de călătorie provizorie.

La Rafah, pe partea egipteană, televiziunile apropiate serviciilor de informaţii arătau în direct un şir de ambulanţe care intrau în terminal, precum și mulțimi de oameni. Potrivit unor responsabili egipteni şi palestinieni, 81 de răniţi palestinieni urmează să fie transferaţi miercuri spre spitale egiptene. Secretarul general al Semilunii Roşii din provincia egipteană Sinaiul de Nord, Raed Abdel-Nasser, a declarat pentru agenţia dpa că în jur de 80 de răniţi sunt aşteptaţi în spitale din această provincie. Dacă va fi necesar, ei vor fi transferaţi la spitale din Cairo.

Conform unor surse citate de Reuters, acordul nu este legat de alte chestiuni aflate în negociere, precum ostaticii deţinuţi de Hamas sau pauze menite să atenueze criza umanitară din enclavă, care suferă de lipsă de alimente, apă, combustibil şi medicamente.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media