Pavel Borșevschi, după decizia Mitropoliei Moldovei: Subiectul aderării la Patriarhia Română rămâne unul deschis

Subiectul aderării Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOR)la Patriarhia Română rămâne a fi deschis. Declarația aparține Parohului Bisericii „Sfântul Dumitru”, Pavel Borșevschi, după ce Mitropolia Moldovei a anunțat că BOR își păstrează statutul actual și că nu vor fi inițiate discuții privind aderarea acesteia la Patriarhia Română sau altă structură.

 „În urma discuțiilor și la îndemnul Înaltpreasfinției Sale mitropolitul Vladimir, s-a votat în unanimitate pentru Unitatea Bisericii Ortodoxe din Moldova, subiectul aderării la Patriarhia Română rămânând unul deschis. Rămânem statornici fii ai Bisericii lui Hristos, dorind de a păstra, după îndemnul Sfântului Apostol Pavel, „unitatea Duhului, întru legătura păcii” (Efeseni 4, 3)”, se menționează în reacția publicată de Borșevschi pe pagina de Facebook a Bisericii „Sfântul Dumitru”.

Reamintim că, pe 13 noiembrie, un grup de preoți din Chișinău, în frunte cu  Pavel Borșevschi, l-au rugat pe Mitropolitul Vladimir să inițieze procesul de aderare a Mitropoliei Moldovei la Biserica Ortodoxă Română. Într-o scrisoare expediată Înalpreasfințitului Vladimir, preoții semnatari scriu că sunt tot mai nedumeriți și mai nemulțumiți de ascultarea pe care trebuie să o facă față de Patriarhul Kiril, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, sub a cărei jurisdicție se află în prezent Mitropolia Moldovei.

Joi, 16 noiembrie, protopopii și stareții mănăstirilor din țară au participat la o ședință convocată de Mitropolia Moldovei. Ulterior, în fața presei,  episcopul-vicar de Soroca Ioan Moșneguțu a declarat că a fost adoptată o decizie, potrivit căreea, biserica ortodoxă din Moldova își păstrează statul ei actual.

Îl avem pe înalt preasfințitul mitropolit Vladimir întâi stâtător al bisericei ortodoxe din Moldova, cleruri și poporul rămâne fidel bisericei ortodoxă din Moldova și înalt preasfințitului mitropolit Vladimir”, a menționat Ioan Moșneguțu.

Parohul Bisericii „Sfântul Dumitru”, Pavel Borșevschi, a refuzat să vorbească cu jurnaliștii după ședința de joi de la Mitropolie. Acesta a ieșit pe ușa din spate și a urcat în grabă în mașină.  Ulterior acesta a postat mesajul pe Facebook.

Citește și: Nu va adera la Patriarhia Română. Biserica Ortodoxă din Moldova își păstrează statutul actual

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media