sursa: parlament.md

Moțiunea de cenzură a picat după 10 ore de dezbateri. RECEAN: E un show electoral

Aproximativ 10 ore, atât au durat dezbaterile pe marginea moțiunii de cenzură înaintate de deputațiii comuniști și socialiști. Votul s-a dat după miezul nopții, în jurul orei 2. Doar 16 parlamentari au susținut moțiunea. Premierul Dorin Recean a declarat că inițiativa BCS reprezintă un show electoral. În shimb, opoziția a criticat dur acțiunile guvernării și l-au acuzat pe premier că raportul prezentat de el nu este nimic altceva decât un teatru.

Dezbaterea moțiunii de cenzură a început la ora 16:22. Premierul Dorin Recean s-a prezentat în fața deputaților cu un raport de 25 de minute.

Guvernul se află azi în Parlament pentru că deputații comuniști și socialiști nu sunt de acord cu măsurile de recuperare, cu majorările de salarizare și cu proiectele pe care le implementăm noi în toată țara în drumuri, agricultură și dezvoltarea satelor. Nu știu dacă este o moțiune de cenzură,  mai degrabă cred că este o necesitate de show electoral. Opoziția tace despre motivele crizei”, a declarat premierul.

Premierul a vorbit și despre efectele războiului.

Vă prefaceți că nu există războiul, că nu au fost întrerupte lanțurile logistice și nu a dus la scumpirea transportului și în general la scumpirea comerțului. În ciuda acestor probleme, UE a devenit cel mai important partener comercial al R. Moldova. Voi câte piețe ați reușit să deschideți? Cu câte țări ați negociat? Cum ați ajutat producătorii moldoveni să-și extindă afacerile? Cine era la Guvernare când izolați Moldova de restul lumii? Vedem cum Rusia vine doar cu șantajuri și embargouri. În Europa avem un comerț stabil și sustenabil. Îndemn deputații socialiști să meargă mai rar pe la Moscova și mai des prin satele Moldovei”, a afirmat Recean de la tribuna Parlamentului.

După ce și-a încheiat discursul, șeful executivului a fost aplaudat în picioare de deputații PAS. Ulterior, rând pe rând, fiecare ministru a prezentat un raport în care a menționat reușitele ministerului pe care îl conduce. S-a vorbit despre realizările din economie, infrastructură, sănătate sau agricultură.

Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, cei care au înaintat moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Recean, nu s-au lăsat convinși și au declarat că executivul nu a răspuns la întrebările din moțiune.

Nu am primit răspuns la nicio cifră. Moțiunea esra strict pe problemele social-economice, fără integrare europeană, fărră subiecte cu care au venit alți miniștri. Când 8 ore noi am auzit subiecte care nu țin de moțiune, pentru stenogramă, noi ne vom adresa la Curtea Constituțională și vom solicita repetat să vină Guvernul și să răspundă la moțiunea de cenzură. Ați încălcat legea”, a declarat Vald Batrâncea.

Aveți simțul umorului. Ne-ați prezentat aici un teatru destul de bun. Și totuși, întrebarea pertinentă este dacă ați vorbit despre Republica Moldova, despre așa-numitele succese?, a întrebat depuattul BCS Grigore Novac.

Dragi socialiști, eu cred că e tipul să ridicați capul și să luptați pentru interesul național și să promovați integrarea europeană împreună cu noi”, a menționat deputatul Radu Marian.

La finalul dezbaterilor, Dorin Recean a trasmis un mesaj opoziției.

În cinci minute se fac 7 ore și vă văd cumva obosiți și epuizați ce o să gfaceți atunci când o să venim să dăm raportul complet al Guvernului? Am văzut că vreți asfalt. O să fie. Eu niciodată nu o să ezit să dau cu capul de aflatul legii oricine o încalcă, a spus Dorin Recean în cuvântul de incheiere.

Amintim că, pe 5 octombrie, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a înaintat moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Dorin Recean. Opoziția se declară nemulțumită de faptul că Republica Moldova este guvernată deja de doi ani în regim de urgență.

Precizăm că, potrivit Regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură poate fi înaintată de cel puţin 26 de deputaţi, iar pentru a demite Guvernul sunt necesare minimum 51 de voturi.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media