Deși este un obicei vechi, aprinderea cauciucurilor în noaptea de Paște nu are nicio legătură cu tradițiile pascale și este extrem de periculoasă pentru oameni și natură, avertizează Ministerul Mediului.
În fiecare an, în perioada sărbătorilor pascale, unii cetățeni încă mai practică această activitate. Aceștia ignoră riscurile majore pe care le implică.
Reprezentanții instituției explică de ce este periculoasă arderea anvelopelor.
În primul rând există riscul de izbucnire a incendiilor de vegetație.
„Un cauciuc aprins poate declanșa incendii de proporții, mai ales în zonele rurale unde vegetația este uscată. O clipă de neatenție poate pune în pericol gospodării, păduri și chiar vieți omenești”, avertizează specialiștii pentru protecția mediului.
Totodată, arderea anvelopelor poluează aerul, eliberând substanțe extrem de nocive pentru sănătate. Cei mai afectați sunt copiii, vârstnicii și persoanele cu boli respiratorii sau cardiovasculare.
De asemenea, această activitate provoacă daune asupra mediului.
„Fumul negru și reziduurile provenite din arderea anvelopelor se infiltrează în sol și apă, afectând culturile, animalele și biodiversitatea locală. Arderea unui singur cauciuc poate polua aerul mai mult decât un motor de camion în funcțiune timp de mai multe ore”, precizează Ministerul.
Instituția amintește că arderea cauciucurilor este interzisă de lege. Persoanele fizice riscă amenzi de până la 15.000 de lei, iar cele juridice – până la 40.000 de lei.