UE condamnă Hamas pentru folosirea „spitalelor și a civililor ca scuturi umane”

Cele 27 de națiuni ale Uniunii Europene au condamnat în comun Hamas pentru utilizarea spitalelor și a civililor ca „scuturi umane” în războiul împotriva Israelului, relatează Times of Israel.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, spune că, în același timp, blocul comunitar a cerut Israelului „reținere maximă și țintire pentru a evita victimele umane”.

La o reuniune a miniștrilor de externe ai blocului, Borrell a prezentat o declarație pe care a emis-o în numele celor 27 de națiuni ca o „dovadă de unitate” după săptămâni de afirmații adesea contrastante cu privire la modul în care blocul comunitar ar trebui să abordeze războiul dintre Israel și Hamas, scrie G4media.ro.

„Știți cât de dificil a fost în ultimele dăți, după votul din cadrul Națiunilor Unite, unde țările au votat în moduri diferite, să prezentăm o abordare complet unitară”, spune Borrell.

La doar câteva ore după ce liderii UE și-au declarat unitatea în ceea ce privește războiul dintre Israel și Hamas la 28 octombrie, statele membre au fost total divizate în timpul votului asupra unei rezoluții a Adunării Generale prin care se cerea un armistițiu umanitar în Gaza care să ducă la încetarea ostilităților dintre Israel și Hamas.

Acum, însă, națiunile UE afirmă într-o declarație că se alătură „apelurilor pentru o pauză imediată a ostilităților și pentru stabilirea unor coridoare umanitare”. Și își reiterează „apelul către Hamas pentru eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor. Este esențial ca Comitetului Internațional al Crucii Roșii să i se acorde acces la ostatici”.

De asemenea, „UE condamnă utilizarea spitalelor și a civililor ca scuturi umane de către Hamas”, se mai arată în declarația celor 27 de state membre.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media