Parohul din Făgureni, Strășeni, Ioan Buciucianu: ,,Hotărârile care au fost publicate de Mitropolia Moldovei sunt nule”

Ioan Buciucianu, unul din cei 5 parohi care au plecat din Eparhia Chișinăului, s-a expus în privința comunicatului emis de Mitropolia Moldovei. El declară aceste informații ca fiind nule și motivează plecarea sa prin decizia de a trece la Mitropolia Basarabiei, cea din urmă făcând parte din cadrul Patriarhiei Române.

,,În privință la Hotărârile și opririle nevalide care au fost publicate de Mitropolia Moldovei – ele sunt nule, deoarece Comunitatea Ortodoxă din satul Fagureni este cea care împreună cu Preotul lor au devenit în mod legal și canonic parte componentă a Mitropoliei Basarabiei din cadrul Patriarhiei Române. Enoriașii mei au fost deacord la această trecere! În momentul respectiv sunt alături de Preotul lor. Eu am mai anunțat credincioșii din cadrul Parohiei Făgureni precum că vrem să aderăm și să fim sub omoforul Patriarhiei Române și în cadrul Mitropoliei Basarabiei. Începând cu luna august și până la momentul respectiv, conform legislatiei în vigoare, împreună cu membrii fondatori ai Parohiei am înaintat toate actele necesare și la momentul respectiv, Parohia deja face parte din Patriarhia română Mitropolia Basarabiei. În Parohie nimic nu se schimbă. Nici sărbătorile, nici calendarul, toate rămân cum au fost. Doar eu ca Preot nu mai pomenesc un Patriarh Kiril care susține vărsarea de sânge în Ucraina și pe Mitropolitul Vladimir care este a 2-a persoană în Patriarhia Rusă…(sau al doilea după Patriarh), ci pomenesc la toate slujbele patriarhul României și Erarhul Basarabiei. Eu ca preot, cât și Parohia Fagureni, suntem oficial și cu acte în regulă și toate aceste decrete emise de Mitropolitul Vladimir sunt nule, nevalabile”, a declarat Ioan Buciucianu.

Amintim că, la data de 14 noiembrie, cinci preoți au plecat, din propria inițiativă, de la Eparhia Chișinăului. Anunțul a fost făcut de către Eparhie, explicând că cei cinci slujitori au fost eliberați din funcția de paroh. Printr-un comunicat, Eparhia a anunțat că plecarea celor cinci slujitori are la baza sa lipsa de temei canonic și nesupunerea față de autoritățile bisericești ierarhic-superioare, dar și încălcarea jurământului depus la hirotonie.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media