Israel, război
twitter.com

Israelul cere civililor din Gaza să plece spre sud. Ce avertisment a emis

Armata israeliană a cerut vineri,13 octombrie, tuturor civililor din oraşul Gaza, cu o populaţie de peste 1 milion de locuitori, să plece înspre sud în termen de 24 de ore. Între timp tancurile israeliene se adună în preajma graniţei înaintea unei invazii terestre aşteptate după atacul devastator al grupării militante Hamas de sâmbăta trecută.

„Acum este timpul pentru război”, a declarat ministrul apărării Yoav Gallant, în timp ce avioanele de război israeliene continuau să bombardeze Gaza ca represalii la atacurile din weekend ale militanţilor Hamas, care au ucis peste 1.300 de israelieni, majoritatea civili, transmite news.ro.

Peste 1.500 de palestinieni au fost deja ucişi în atacurile isareliene efectuate ca represalii.

Armata israeliană a declarat că va opera „semnificativ” în oraşul Gaza în zilele următoare, iar civilii ar trebui să se întoarcă doar atunci când vor fi anunţaţi că pot să o facă. „Civili din oraşul Gaza, evacuaţi-vă spre sud pentru siguranţa voastră şi a familiilor voastre şi distanţaţi-vă de teroriştii Hamas care vă folosesc ca scuturi umane”, a declarat armata israeliană.

„Teroriştii Hamas se ascund în oraşul Gaza în interiorul tunelurilor de sub case şi în interiorul clădirilor populate cu civili nevinovaţi din Gaza”, a afirmat armata.

HAMAS LE CERE CETĂŢENILOR SĂ RĂMÂNĂ ACASĂ

Un oficial Hamas a îndemnat însă cetăţenii din Gaza să nu cadă în capcana a ceea ce el a numit „propagandă falsă”.

Aripa militară a Hamas a declarat ulterior că 13 dintre zecile de persoane pe care le-a capturat din Israel au fost ucise în ultimele lovituri aeriene israeliene.

Trimisul palestinian în Japonia i-a acuzat pe israelieni că încearcă să distrugă complet Gaza, în timp ce Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat că este imposibil ca o astfel deplasare uriaşă de persoane să aibă loc „fără consecinţe umanitare devastatoare”.

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a calificat drept „ruşinos” răspunsul ONU la avertizarea timpurie a Israelului către locuitorii din Gaza.

Israelul a jurat să anihileze gruparea militantă Hamas, care a condus atacurile de sâmbătă, şi a subliniat că tunelurile Hamas, complexurile militare, reşedinţele oficialilor de rang înalt şi depozitele de arme se numără printre cele 750 de ţinte militare lovite peste noapte.

O invazie terestră în Fâşia Gaza, o zonă îngustă şi dens populată, unde locuiesc 2,3 milioane de oameni, prezintă un risc serios. În plus, Hamas a ameninţat că va ucide ostaticii israelieni pe care îi are.

Biroul umanitar al ONU (OCHA) a declarat că peste 400.000 de persoane şi-au părăsit deja locuinţele din Gaza şi că 23 de lucrători umanitari au fost ucişi. Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a declarat că generatoarele din spitalele din Gaza ar putea rămâne fără combustibil în câteva ore, iar Programul Alimentar Mondial al ONU (PAM) a avertizat că alimentele şi apa proaspătă se vor diminua periculos de mult.

„Mizeria umană cauzată de această escaladare este detestabilă şi implor părţile să reducă suferinţa civililor”, a declarat directorul regional al CICR, Fabrizio Carboni.

La câteva ore după apelul israelian de evacuare, nu existau semne că oamenii ar părăsi oraşul Gaza, unde zeci de oameni se adunaseră la spitalul al-Shifa, jurând să rămână pe loc, scrie Reuters.

Pe de altă parte, proteste pro-palestiniene erau aşteptate în întreaga lume, iar în acest timp Statele Unite şi liderii regionali au planificat întâlniri pe fondul temerilor că acest conflict s-ar putea extinde.

FREAMĂT  DIPLOMATIC INTENS ÎN REGIUNE

Vineri, secretarul de stat american Antony Binken urma să se întâlnească cu regele Abdullah al Iordaniei şi cu Mahmoud Abbas, şeful Autorităţii Palestiniene din Cisiordania ocupată de Israel. Încercând să oprească repercusiunile războiului, el a planificat, de asemenea, vizite la aliaţii cheie din regiune – Qatar, Arabia Saudită, Egipt şi Emiratele Arabe Unite – unele dintre aceste ţări având influenţă asupra Hamas, gruparea islamistă susţinută de Iran.

La rândul său, ministrul iranian de externe s-a întâlnit cu şeful puternicei mişcări Hezbollah, Hassan Nassrallah, în Liban, unde au avut loc ciocniri transfrontaliere cu Israelul începând cu sfârşitul săptămânii trecute.

Ministrul de externe al Turciei, care a oferit mediere în legătură cu Gaza, a discutat cu omologul său din Emiratele Arabe Unite, a declarat o sursă din ministerul turc de externe, iar vineri va vizita Egiptul.

Armata americană nu pune nicio condiţie în ceea ce priveşte asistenţa de securitate acordată Israelului, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, adăugând că Washingtonul se aşteaptă ca acesta „să facă lucrurile corecte”. Şeful Pentagonului a venit vineri în Israel şi s-a întâlnit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media