Întru evitarea oricăror situații neplăcute pentru copii, părinții sunt îndemnați să meargă personal la tabără, înainte de a-şi duce micuții. Apelul vine din partea specialiștilor Agenției Naționale pentru Securitatea Alimentelor (ANSA).
În context, ANSA aduce la cunoștință care sunt condițiile de igienă și siguranță alimentară și recomandă părinților să verifice deținerea de către blocurile alimentare din cadrul taberelor a actelor permisive eliberate de către ANSA.
Mai exact, deținerea Certificatului de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor sau Autorizației sanitar-veterinară de funcționare înseamnă că sunt respectate următoarele cerințe:
- Condiții de igienă corespunzătoare în depozitele și blocurile alimentare;
- Dotarea blocurilor alimentare cu utilaj corespunzător și cu ustensilele respective;
- Deținerea unei surse sigure de alimentație cu apă potabilă a blocului alimentar;
- Activitatea în cadrul blocului alimentar a personalului care deține cunoștințele necesare și îndeplinesc cerințele de sănătate;
- Respectarea fluxurilor tehnologice în cadrul blocului alimentar;
- Amenajarea blocurilor de igienă personală înainte de servirea meselor;
- Meniul zilnic de repartiție trebuie să fie cu indicațiile: produse care pot provoca alergii sau intoleranță, gramajul produsului oferit per/copil;
- Meniul trebuie afișat în loc accesibil pentru copii și coordonat cu reprezentanții ANSP; precum și alte măsuri care garantează securitatea alimentară.
ANSA comunică că pe toată perioada sezonului estival, inspectorii vor efectua controale inopinate la tabere de odihnă.
Totodată, specialiștii reiterează că se interzice părinților și altor vizitatori să aducă copiilor la tabără produse alimentare ușor alterabile și interzise în consumul (hot-dog-uri, cipsuri, apa carbogazoasă), pentru a evita cazuri de toxiinfecție alimentară.