Guvernatoarea BNM: Rata anuală a inflației va înregistra valoarea maximă de 6,4 % în primul trimestru al anului 2025

Rata anuală a inflației va oscila în proximitatea țintei de 5 procente, arată prognoza pe termen mediu a Băncii Naționale a Moldovei. Guvernatoarea BNM Anca Dragu a declarat marți în timpul unui raport că inflația va continua să scadă ușor, dar va crește până la începutul anului viitor, iar punctul culminant va fi înregistrat la începutul lui 2025.

„Rata anuală a inflației va oscila în proximitatea țintei de 5%, dacă vorbim de prognoza inflației pe termen mediu, și se va menține în intervalul de variație de ±1,5 puncte procentuale față de ținta de 5% pe parcursul orizontului de prognoză”, afirmă Anca Dragu.

Rata anuală a inflației va înregistra valoarea maximă de 6,4 la sută în primul trimestru și valoarea minimă de 3,5 de procente în al treilea trimestru al anului 2025. Astfel, prognozele Băncii Naționale a Moldovei arată că inflația medie anuală va fi de 5 procente în 2024 și 4,6 procente în 2025.

,,Riscurile inflaționiste pe care le vedem în acest moment sunt următoarele: intensificarea tensiunilor geopolitice în Orientul Mijlociu, șocuri temporare de ofertă asupra formării prețurilor internaționale la produsele alimentare, vulnerabilitatea prețurilor la fructele și legumele autohtone față de condițiile meteorologice în perioada următoare. Escaladarea conflictului militar din Orientul Mijlociu va susține majorarea prețurilor la resursele energetice, dar și a altor produse din cadrul IPC”, a mai spus guvernatoarea BNM.

Cea mai mare rată a inflației, de 34, 6 la sută, a fost înregistrată în Republica Moldova în toamna anului 2022, când a început războiul Rusiei contra Ucrainei.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media