Caută
Close this search box.

Flashmob în fața Ambasadei Federației Ruse în Moldova. Jurnaliștii au spus NU cenzurii

De Ziua Internațională a Libertății Presei, în semn de solidaritate și rezistență împotriva presiunilor exercitate de către autoritățile de la Moscova asupra jurnaliștilor, reprezentanți ai comunității media și ai societății civile au participat la un flashmob în fața sediului Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Participanții au spus un nu ferm față de cenzură și intimidare.

 

Sub sloganul „Uniți pentru libertatea presei. Adevărul nu poate fi suprimat!”, jurnaliști, activiști pentru drepturile omului și membri ai societății civile, au transmis un mesaj de susținere a libertății presei și a dreptului la libera exprimare, se arată într-un comunicat emis de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Participanții la flashmob au ținut în mâini caricaturi și mesaje, care au subliniat importanța protejării independenței presei și a luptei împotriva cenzurii și a intimidării:

  • Ați săpat tranșee adânci, dar NU v-ați îngropat crimele;
  • Ați trimis jurnaliști în exil, dar NU ați oprit faptele la frontiere;
  • Ați „ștampilat” jurnaliștii incomozi, dar NU ne-ați șters memoria;
  • Ați trimis jurnaliști după gratii, dar NU i-ați redus la tăcere;
  • Ați deschis robinetul propagandei, dar NU ne-ați inundat mințile;
  • Ați omorât jurnaliști, dar NU ați ucis adevărul.

„Ne-am adunat pentru al treilea an consecutiv în fața Ambasadei ruse pentru a semnala, o dată în plus, despre consecințele războiului asupra presei libere și pentru a-i comemora pe colegii jurnaliști care și-au pierdut viața în timp ce-și făceau meseria. Prin acțiunea de azi, protestăm atât împotriva războiului declanșat de Federația Rusă în  Ucraina, cât și împotriva mașinăriei de propagandă de război care țintește atât în țările din spațiul ex-sovietic, cât și în ale state europene. Totodată, condamnăm politicile represive ale Kremlinului îndreptate împotriva presei libere și ne solidarizăm cu jurnaliștii ruși independenți ale căror drepturi fundamentale sunt suprimate, aceștia riscând ani grei de închisoare pentru simplul fapt că doresc să-și facă onest meseria”, a spus Nadine Gogu, directoarea executivă a CJI.

Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei.

Zilele Libertății Presei în Republica Moldova vor continua până pe 31 mai 2024. În cadrul acestora, CJI a lansat Memoriul privind libertatea presei în perioada 3 mai 2023 – 3 mai 2024, semnat de mai multe organizații de media.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA