sursa: IPN Elena Covalenco

ENEMO: Concluzii preliminare privind campania electorală

Suspiciuni de cumpărare a voturilor, utilizarea resurselor administrative sau presiuni asupra angajaților, sunt elemente care au marcat campania electorală. Constatările au fost făcute de misiunea internațională de observare a alegerilor ENEMO. Cu toate astea, potrivit experților, campania electorală a fost calmă și discretă.

”Terenul de joc a fost denaturat de promisiunile aferente stimulentelor financiare care au fost larg răspândite și utilizate ca instrument de campanie. Numeroase suspiciuni de cumpărare a voturilor pe scară largă, presiuni asupra angajaților, utilizarea necorespunzătoare a resurselor administrative sau utilizarea realizărilor municipalităților în campanie, în principiu de către cei în exercițiu, au marcat campania electorală”, a declarat Ales Jakubec, analist politic, membru al misiunii ENEMO.

ENEMO costată că alegerile au fost în general competitive, cu un număr mare de candidați înregistrați.

”Campania a fost în general discretă și calmă, dar s-a intensificat în ultimele 10 zile înainte de ziua alegerilor. Legislația nu interzice implicarea oficialilor de nivel înalt, care au fost antrenați activ în a face campanie electorală pentru candidații partidului de guvernământ. Această practică a oferit un avantaj candidaților din partidul de guvernământ și provoacă îngrijorări cu privire la separarea dintre partid și stat”, a mai menționat Ales Jakubec.

Pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie, CEC a acreditat peste 1 500 de observatori.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA