CSM, în fața unei provocări: Cum se va acoperi deficitul de magistrați după demisiile în masă?

Situație critică în sistemul de justiție. 15 judecători de la Curțile de Apel Bălți, Cahul și Comrat au demisionat din funcție pentru a nu fi supuși evaluării externe. Aceștia au depus cererea de demisie în data de 27 noiembrie. Consiliul Superior al Magistraturii susține că activitatea judecătorească va fi afectată pentru o perioadă, dar structura va anunța concursuri privind selectarea altor magistrați pentru a acoperi cât mai curând posibil funcțiile vacante.

12 dintre cei 15 magistrați demisionari sunt de la Curtea de Apel Bălți, dar activitatea tuturor instanțelor de apel vizate va avea de suferit, a afirmat pentru ONE TV membrul CSM, Ion Guzun.

”Ne așteptăm că vor fi mai multe dosare amânate și activitatea unor instanțe va fi periclitată pentru o mică perioadă de timp. Vor urma chestiuni procedurale de amânare, de repartizare a dosarelor și după aceea putem să vedem care va fi impactul și volumul de lucru în cadrul instanțelor”, Ion Guzun, membru CSM.

Igor Grosu, președintele Parlamentului, dar și al Partidului Acțiune și Soliditate (PAS), arată cu CSM trebuie să soluționeze problema în urma valului de demisii.

”CSM trebuie să evalueze toate aceste riscuri, dacă există acest risc să desemneze, să mobilizeze judecători din alte instituții ca procesul, dosarele să meargă mai departe”, Igor Grosu, președintele Parlamentului.

De cealaltă parte, socialiștii, aflați în opoziție, susțin că situația este creată din cauza evalurării externe care are un caracter politic.

”Este penibil când mulți cetățeni ai Republicii Moldova așteaptă cauza de judecată, deja sunt strămutate pentru 2026-2027. Acest colaps are loc anume din cauza ca acel prevveting care au început să facă cei de la guvernare , sub așa-numita paravana a reformei justiției, nu-și are menire strict juridică. Ea este politică și sunt aleși doar judecătorii docili. Mulți dintre aceștia cu verticalitate nu doresc să participe la jocul acesta, dar desigur sunt și cei care simt că au în spate anumite păcate”, Adrian Albu, deputat PSRM.

Reprezentanții Comisiei Vetting anunță că opt din totalul de 23 de magistrați ai Curților de Apel Bălți, Cahul și Comrat, care au fost notificați cu privire la startul evaluării, și-au dat acceptul, expediind deja unele documente necesare în acest sens. Vetting-ul curților de apel a început cu judecătorii Curții de Apel Chișinău, în data de 12 aprilie 2024, iar de atunci, jumătate dintre judecătorii instanței de apel din Chișinău au plecat din sistem.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA