atac cu drone, Hmelnițk
atac cu drone, Hmelnițk

Centrala nucleară din Hmelnițk, atacată cu drone. Zeci de persoane au fost rănite

20 de oameni au fost răniți, iar centrala nucleară ucraineană din Hmelnițk a rămas fără geamuri în urma unui atac rusesc de miercuri cu drone asupra regiunii. Cea mai apopiată explozie s-a produs la doar 5 kilometri de centrală.

Atacul a spulberat geamurile centralei, iar alimentarea cu energie electrică a unor stații de monitorizare a radiațiilor din afara acesteia a fost întreruptă temporar.

Pagubele au fost provocate de undele de explozie și de căderea resturilor de drone distruse. În totalul 11 drone rusești au fost lansate în cursul nopții, au declarat Forțele armate ale Ucrainei.

În discursul său din această noapte, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că atacul cu drone a vizat probabil chiar centrala nucleară din zonă.

Liniile electrice au fost și ele avariate, ca urmare, peste 1.800 de consumatori din orașele adiacente Netishyn și Slavuta se confruntă cu pene de electricitate.

Ministrului ucrainean de Interne, Ihor Klymenko într-o postare pe telegram a mai menționat că în Slavuta, 20 de clădiri au fost avariate, inclusiv o clădire a unei unități de pompieri și clădirea departamentului de poliție.

Regiunea Hmelnițk a fost în mod regulat ținta unor atacuri cu drone și rachete rusești, pe care analiștii le leagă de un aerodrom militar din regiune.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi a declarat într-un comunicate de presă că „Faptul că numeroase geamuri au fost distruse arată cât de aproape a fost. Data viitoare, s-ar putea să nu mai fim atât de norocoși. Lovirea unei centrale nucleare trebuie evitată cu orice preț”, a menționat Grossi.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite, dimensiunea exactă a pagubelor este în curs de evaluare.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media