Astăzi se desfășoară turul doi al alegerilor locale generale. Au fost deschise 609 secții de votare

Astăzi se desfășoară turul doi al alegerilor locale generale pentru 273 de mandate de primar din țara noastră. În dimineața zile de duminică, 19 noiembrie, au fost deschise 609 secții de votare pentru 839 239 de alegători.

Agitația electorală este strict interzisă astăzi, în ziua desfășurării turului II al alegerilor locale generale. Sursele mass-media, concurenții electorali și cetățenii care nu se vor conforma, vor fi sancționați.

„Continuarea agitației electorale în zilele menționate de către mass-media, concurenți electorali și cetățeni constituie contravenție administrativă și se sancționează cu amendă de la 40 la 60 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 100 la 150 de unități convenționale aplicată  persoanei juridice”, precizează CEC.

Potrivit reprezentanților CEC, în această zi nu este permisă apariția candidaților în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice. De asemenea, administrația publică locală și difuzorii de publicitate au obligația de a înlătura materialele publicitare electorale.

Pentru cel de-al doilea tur de scrutin au fost tipărite 828 557 buletine de vot, dintre care 637 890  în limba română și 190 667 în limba rusă. Lățimea unui buletin de vot este de 14 cm, iar lungimea de 12,75 cm.

De asemenea, în 8 localități  au loc alegeri repetate: în 6 localități pentru funcția de primar și consilier local, iar în două localități doar pentru funcția de consilier local.

Pentru alegerile repetate au fost tipărite 22 927 de buletine de vot, dintre care 10 783 pentru funcția de primar și 12 144 pentru funcția de consilier local. 2 082 buletine de vot vor fi tipărite în limba română și 20 845 buletine de vot în limba rusă.

Buletinele de vot pentru efectuarea votării repetate la alegerilor locale generale sunt de culori diferite:

  • pentru alegerea primarului satului (comunei), orașului (municipiului) – de culoare roz;
  • pentru alegerea consilierilor în consiliile sătești (comunale), orășenești (municipale) – de culoare gri afumat;

Lungimea buletinelor de vot diferă, în funcție de numărul de candidați înscriși în buletin. Cele mai scurte buletine de vot sunt pentru localitățile unde a fost înregistrat câte un candidat la funcția de primar sau de consilier local. Acest buletin de vot va avea lungimea de 10,55 cm, iar cele mai lung buletin de vot va avea 48,75 cm. Prețul unui buletin de vot pentru votarea repetată variază între 0,36 lei și 0,84 lei.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media