ANSA atenționează: Nu procurați ciuperci din locurile neautorizate

Toamna este sezonul ciupercilor de pădure, iar mulți amatori sunt tentanți să le colecteze personal sau să le cumpere de la persoane neautorizate. În context,  Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează cetățenii să ia ciuperci doar din locurile autorizate. În caz contrar, riscă să-și pună sănătatea în pericol.

ANSA vine cu câteva recomandări pentru a preveni intoxicațiile cu ciuperci:

  1.  Ciupercile trebuie procurate doar din locuri autorizate, special amenajate, care au fost supuse controlului pentru siguranța alimentelor și care sunt etichetate și marcate corespunzător.
  2. Recoltarea ciupercilor din flora spontană (pădure) în mod neorganizat sau achiziționarea de la culegătorii care le comercializează în piețe implică riscuri asupra sănătății, deoarece își pot face apariția speciile de ciuperci otrăvitoare care generează intoxicații acute la consumatori.
  3. Consumul ciupercilor crude, chiar și a celor cunoscute, este strict contraindicat.
  4. Este importantă respectarea regimului termic la depozitarea ciupercilor proaspete, inclusiv a regimului de prelucrare termică.

Nu există semne sigure de identificare a ciupercilor, bazate pe aspect, loc de creștere, miros sau pe faptul că animalele se hrănesc cu ele.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media