Miercuri, 1 noiembrie, a fost lansat Programul de compensații „Ajutor la contor” pentru sezonul rece 2023-2024. Campania de înregistrare începe astăzi și este deschisă până în data de 25 noiembrie, anunță Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Persoanele care s-au înregistrat anul trecut, de asemenea trebuie să acceseze programul, pentru a completa câmpurile noi sau pentru a actualiza anumite informații.
Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a reamintit că programul include două tipuri de compensații:
- compensații în factură pentru gaze naturale, energie termică și energie electrică;
- plată monetară de 800 de lei pentru gospodăriile care se încălzesc pe lemne, cărbuni sau alt tip de combustibil solid.
În ceea ce privește impactul bugetar la compensația monetară lunară de 800 de lei, autorotățile au bugetat aproximativ 1 miliard de lei. Potrivit ministrului Buzu, anul trecut valoarea compensațiilor în factură a fost de 3 miliarde 738 de milioane de lei.
Atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică se efectuează automat în baza unor parametri stabiliți de Guvern: venitul, numărul de membri ai familiei, ponderea cheltuielilor pentru energie din consumul gospodăriei, tipul sistemului de încălzire utilizat ș.a.
Potrivit ministrului, formularul de înscriere conține 20 de câmpuri. La înregistrare persoanele trebuie să indice datele de identitate, precum și venitul fiecărui membru al familiei pentru ultimele 6 luni, ceea ce presupune perioada mai-octombrie.
În cazul în care solicitantul are un credit imobiliar, acest lucru, de asemenea, trebuie indicat la înregistrare în program.
„În acest sens, va fi solicitat numărul cadastral în baza căruia a fost solicitat creditul”, a explicat Alexei Buzu.
Ministrul a comunicat că, în acest an, la elaborarea programului a fost luată decizia de a include un sondaj cu privire la prioritățile consumatorilor.
„Rugăm să fie completat”, s-a adresat ministrul.
Totodată, în cazul persoanelor care întâmpină dificultăți la înregistrare, ministrul Buzu a menționat că acestea se pot adresa după ajutor la bibliotecari și asistenti sociali sau să apeleze la numărul de telefon 080005000.
MMPS a stabilit o conexiune cu 9 baze de date, pentru a putea fi verificate datele expuse de cetățeni. Potrivit șefului MMPS, datele incorecte introduse vor fi percepute ca o eroare.
Alexei Buzu îndeamnă cetățenii să consume sursa de energie în mod inteligent.
La evenimentul de lansare a Programului de compensații „Ajutor la contor” a participat Janis Mazeiks, Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, și Daniela Gasparikova, reprezentantă PNUD în Republica Moldova.
Ambasadorul Uniunii Europene a menționat că UE este mereu solidară cu poporul Republicii Moldova și că oferă suport la gestionarea crizelor. Totodată, oficialul european a declarat că încurajează investițiile în eficiența energetică a clădirilor și caselor. În opinia lui Mazeiks, aceasta ar reduce facturile și ar exclude necesitatea compensațiilor.
„Uniunea Europeană a sprijint crearea Fondului de reducere a vulnerabilității energetice din Republica Moldova ca răspuns la criza energetică. UE este aproape de cetățenii Republicii Moldova. Deja al doilea an la rând UE sprijină Guvernul să ajute gospodăriile vulnerabile să primească compensații la facturile de energie, pe durata sezonului rece. Criza energetică provocată de Rusia a afectat puternic țările UE. Cu toate acestea UE a găsit resursele necesare ca să sprijine Republica Moldova, a doua țară cea mai afectată de război, după Ucraina. Suntem solidari cu poporul Republicii Moldova și am fost mereu alături la gestionarea crizelor. Înclusiv cu sprijinul UE, anul trecut peste 895 de mii de familii au beneficiat de compensații. Aceste compensații au redus nivelul sărăciei energetice cu 43 % și au avut un impact important asupra păturilor sărace. Mai mult de jumătate din populația Moldovei nu folosește gazul ca sursă principală de încălzire, ci lemn sau cărbune. Anul acesta, gospodăriile respective vor fi incluse în sistemul informațional de vulnerabilitate energetică. UE este lider în eficiența energetică. Republica Moldova ca țară candidată se aliniază la obiectivele noastre. Din acest motiv, încurajez investițiile în eficiența energetică a clădirilor și caselor. pe termen lung acesta va reduce facturile și va crește bunăstarea moldovenilor. În așa caz nu va mai fi nevoie de compensații”, a declarat Janis Mazeiks.
Pe de altă parte, reprezentanta PNUD în Republica Moldova, Daniela Gasparikova, a reconfirmat angajamentul PNUD de a avansa împreună cu Republica Moldova în vederea unei tranziții energetice echitabile și juste în țara noastră.
„În contextul de dezvoltare economică asta presupune o abordare care să țintească reducerea vulnerabilității energetice. Din partea PNUD vom continua să oferim asistență tehnică Guvernului în vederea asigurării tranziției la un sector liber de carbon și de liberalizare a pieței energetice”, a declarat Daniela Gasparikova.
Prin Platforma digitală de acordare a compensațiilor, care joacă un rol cheie în gestionarea vulnerabilității energetice, PNUD va asigura alocarea echitabilă a compensațiilor pe parcursul iernii. Mecanismele de acordare a compensațiilor au fost îmbunătățite, a mai spus reprezentanta PNUD.
Totodată, aceasta a comunicat că PNUD, cu sprijinul UE, desfășoară o campanie de comunicare, oferă instruire lucrătorilor sociali și sprijină funcționarea unui centru de apel în acest sezon rece. Anul acesta, potrivit estimărilor, în jur de 200 de mii de gospodării vulnerabile vor fi acoperite prin intremediul acestor compensații.
„Calea noastră pentru viitor, pe termen lung, este de a lucra asupra îmbunătățirii eficienței energetice și de a reduce facturile pentru resursele energetice prin măsurilor de eficiență energetice și nu atât prin compensații”, a subliniat Daniela Gasparikova.
Menționăm că compensaţiile vor fi acordate în factură la energie termică, gaze naturale şi energie electrică, precum şi sub formă de plată monetară lunară în sumă fixă de 800 de lei. Doar cei care se vor înregistra în sistem vor beneficia de compensaţii.
Citește și: Compensații mai mari pentru perioada rece a anului. Alocația crește până la 800 de lei
Exista 7 categorii de vulnerabilitate energetică: primară, extremă, foarte ridicată, ridicată, medie, scăzută și fără vulnerabilitate. Două categorii noi au fost incluse ca cele mai vulnerabile persoane să poată beneficia la maxim de compensațiile oferite de Guvern;
Citește și: Compensații mai mari la căldură? Guvernul a instituit noi categorii de vulnerabilitate energetică