A început tipărirea celor peste 7 mln de buletine de vot pentru alegerile locale

A început tipărirea buletinelor de vot.  În acest an urmează a fi scoase de sub tipar  circa 7.670.000 de buletine, dintre care puțin peste 6 milioane în limba română, iar 1.600.000 – în limba rusă. Buletinele sunt prevăzute pentru 1.958 de secții de votare. Tipărirea va fi finalizată joi, 2 noiembrie.

Anunțul a fost făcut de președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman.

Vorbind despre  tipurile de funcții elective, sunt peste 2.140 000 de buletine pentru funcția de primar, de culoare roz. Pentru funcția de consilier – 2.413 000 vor fi de culoare gri. Pentru funcția de consilier raional vor fi circa 2.600.000 de buletine de culoare bej. Tirajul  special pentru municipiile Chișinău și Bălți e de circa 750.000 de buletine de vot de culoare violet”, a precizat Angelica Caraman.

Dimensiunea buletinului de vot a fost stabilită în funcție de numărul de candidați înregistrați în cursă. Astfel, cel mai scurt buletin de vot este de 98 mm, iar cel mai lung – de 75 cm. Lățimea este aceeași – 140 mm.

Referitor la cele 19 cazuri, la care CEC este în litigii cu unii candidați, nu vor fi tipărite buletine de vot până nu va fi emisă o decizie finală a instanței de judecată”, a spus Angelica Caraman.

Buletine vor fi tipărite la toate trei tipografii- Tipografia Centrală, Tipografia „Universul” și la Combinatul Poligrafic, și vor conține cel puțin 14 însemne de protecție.

Potrivit șefei CEC, costul tirajului total este de circa 5.700.000 de lei, aproape un preț dublu față de alegerile din anul 2019.

Cel mai scurt buletin de vot este la prețul de 57 de bani, cel mai lung – 93 de bani. Pentru buletinele în formă de broșură costul este de 1,25 lei pentru Chișinău, și 4,35 lei pentru mun. Comrat”, a precizat președintele CEC.

Potrivit unui comunicat emis anterior de CEC, în cazul în care în buletinul de vot se înscriu mai mult de 30 de concurenți electorali, acesta se va tipări în format de broșură.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media