Ion Chicu a depus o cerere la Curtea de Apel Chișinău. Solicită anularea rezultatelor alegerilor prezidențiale

Liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu, cere anularea rezultatelor alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024. Fostul candidat la funcția de președinte al țării afirmă că Comisia Electorală Centrală „nu a asigurat desfășurarea alegerilor libere și democratice în Republica Moldova, iar rezultatul lor este unul viciat și fraudat”.

Consider că drepturile  mele de candidat și ale cetățenilor care m-au susținut au fost încălcate flagrant de către CEC și alte organe electorale inferioare. În acest sens, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, pe care am avut onoarea să-l reprezint la aceste alegeri, a depus o cerere la Curtea de Apel Chișinău privind anularea hotărârii CEC nr. 31-30 din 23 octombrie 2024 cu privire  la centralizarea rezultatelor votării la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie și organizarea celui de-al doilea tur de scrutin”, a declarat Chicu.

Potrivit argumentelor fostului candidat, CEC nu ar fi menționat în Hotărârea emisă despre examinarea și soluționarea contestațiilor înaintate de concurenții electorali, nici nu s-a expus în nici un mod în privința cazurilor de neadmitere a reprezentanților concurenților electorali să asiste la procedura de numărare a voturilor în cadrul secțiilor de votare, precum și altor incidente atestate în perioada alegerilor.

Am solicitat un comentariu de la reprezentanții CEC, însă deocamdată nu am primit un răspuns.

Amintim că joi, 23 octombrie, într-o înregistrare video, Maia Sandu a declarat că „procesul electoral nu trebuie oprit dintr-un motiv esențial. Votul masiv, sincer, liber al cetățenilor care au votat cu dragoste de țară nu poate fi anulat de nimeni”.
La alegerile prezidențiale din 20 octombrie, candidatul Ion Chicu a obținut 2,06 % din sufragii, ceea ce înseamnă că pentru el au votat 31.797 de cetățeni.
Primii doi clasați sunt Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. Maia Sandu a obținut 42.49%  din voturi, adică 656.852 de voturi, în timp ce Alexandr Stoianoglo a acumulat 25.95% reprezentând 401.215 voturi. Potrivit CEC, niciunul dintre candidați nu a obținut majoritatea necesară în primul tur al alegerilor,  ceea ce a dus la stabilirea unui tur doi, care va avea loc pe 3 noiembrie 2024.

Lupta electorală se va da între actualul președinte, Maia Sandu, reprezentanta Partidului Acțiune și Solidaritate, și fostul procuror Alexandr Stoianoglo, susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA