VIDEO Militarii moldoveni detașați în misiune de menținere a păcii în Liban au revenit acasă

Cel de-al doilea contingent de militari moldoveni, format din bărbați și femei, detașați în misiunea Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL), și-au încheiat cu succes misiunea și au revenit în țară. Cu acest prilej a fost organizată o ceremonie de întâmpinare.

La eveniment au participat ministrul apărării Anatolie Nosatîi, ambasadorul Italiei la Chișinău, E.S. Lorenzo Tomassoni, atașați militari și precum și alți oficiali.

Ministrul Apărării și-a exprimat recunoștința pentru profesionalismul de care au dat dovadă pe parcursul misiunii în Liban.

Republica Moldova continuă să-și valorifice statutul de contribuitor la securitatea regională și internațională, fiind prezentă alături de parteneri în misiuni de pacificare în diferite părți ale lumii. Și asta datorită efortului nostru comun la nivel național, sprijinului partenerilor externi, dar și prestației interoperabile a militarilor Armatei Naționale în îndeplinirea misiunilor stabilite”, a declarat Nosatîi.

Și ambasadorul Republicii Italia la Chișinău, E.S. Lorenzo Tomassoni, a menționat că prestația militarilor moldoveni a fost una excelentă.

Organizația Națiunilor Unite este mândră de prestația dumneavoastră. Națiunea pe care o reprezint este mândră de Dumneavoastră„, a subliniat oficialul.

Pacificatorii Armatei Naționale din UNIFIL au executat misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare precum și de patrulare a ariei de responsabilitate, activând în cadrul comandamentului forțelor italiene.

Republica Moldova a detașat, la începutul lunii februarie,  cel de-al doilea contingent de militari profesioniști – 33 la număr – în misiunea de menținere a păcii în Liban.

Menționăm că, în contextul situației de securitate tensionate, mai mulți cetățeni moldoveni care locuiesc în Liban au solicitat autorităților Republicii Moldova să fie evacuați de urgență. La data de 3 octombrie, 11 cetățeni ai Republicii Moldova au fost repatriați cu succes din Republica Libaneză. Marți, 8 octombrie, alți 18 au fost evacuați din zonă. Totodată, MAE informează că pregătește evacuarea din Liban a altor 10 cetățeni, care au solicitat asistența autorităților.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA