VIDEO Atacați de animale. Peste 1200 de persoane au fost mușcate de câini, pisici, șobolani în prima jumătate a anului

Peste 1200 de persoane au fost mușcate de câini, pisici, veverițe sau șobolani în primele șase luni ale anului curent, în municipiul Chișinău, în creștere cu 10 la sută comparativ cu anul trecut. În Capitală sunt doar două instituții medicale care administrează vaccinul antirabic: Institutul de Medicină Urgentă și Asociația Medicală Teritorială centru.

În fiecare zi, la Centrul Medicilor de Familie Nr. 1 din sectorul Centru, se adresează până la opt pacienți agresați de animale.

Printre ei este și Stelian Ermurache. Bărbatul a venit pentru a cincea doză de vaccin antirabic după ce a fost mușcat de un câine vagabond în luna august.

„Doamna medic mi-a recomandat să spăl rana cu peroxid, cu iod, s-a prins repede, nu am avut probleme. Am venit să fac profilactică ca să nu am probleme în viitor, că am înțeles dacă e infectat cu o boală poate să apară complicații după un timp oarecare”.

Acest bărbat a venit cu fiica lui pentru a-i fi administrată prima doză de vaccin antirabic. Tatăl povestește că fetița a fost mușcată de un maidanez în timp ce se ducea la școală.

„Eu am plecat la serviciu. Ea m-a telefonat în jur de ora opt și mi-a spus că a mușcat-o un câine. Maidanezul era cu cip și se afla în aproiere de școală, pe stadion.  Rana a fost tratată la școală, după care ne-au îndrumat aici, la instituția medicală. Am venit dimineață și am făcut primul vaccin”.

Tot pentru prima doză de vaccin antirabic a venit și acest tânăr.

„Am nimerit în așa capcană că am telefonat un cunoscut și a adus un veterinar. Aam vrut să ajut și la momentul dat motanul m-a mușcat fiindcă am pus prea aproape mâna și motanul nu avea ochii și de-odată am sunat la ambulanță și mi-a explicat ce să fac și sunt aici”.

Oamenii sunt nemulțumiți că ajung des la spital din cauza animalelor fără adăpost.

„Spre parc mergea și a mușcat. Și ați vaccinat și fata? Da, de cinci ori, acum băiatul. Avem probleme mari, unde să ne adresăm, la primărie, în ce instanță. Eu mă tem să merg încolo, încoace, mă tem, azi o să sun la primărie și o să informăm, dar nu știu dacă va face ceva”.

Medicii afirmă că nu există un tratament specific pentru rabie și că singura soluție este vaccinarea.

Dacă pacientul a fost mușcat în regiunea feței sau a degetelor de la mâini, vaccinul trebuie administrat în decurs de 24 de ore, deoarece riscul de complicații asupra sistemului nervos este mult mai mare. În cazul în care mușcătura este localizată în regiunea membrelor inferioare, prima doză de vaccin poate fi administrată în decurs de 72 de ore.

„După incident se face vaccinul antirabic, iar în cazul când se confirmă și sunt date cu suspecție de rabie se face și imunoglobulina la prima adresare. Perioada de incubație începe de la două săpămâni în dependență de leziunea produsă. Cu cât mai repede persoana se adresează până a se începe simptomatica, și tratamentul este eficient, odată ce se încep acele simptome se produce deja dezvoltarea virusului în corpul omenesc, se soldează cu deces cu părere de rău”, explică Maria Garpanic, medic infecționist.

Specialiștii avertizează că vulpile, liliecii și veverițele sungt purtătoare de rabie, iar rana trebuie spălată imediat cu apă și săpun.

În primele șase luni ale anului, la Centrul Republican de Diagnostică Veterinară au fost examinate 55 de animale suspecte la rabie, virusul fiind detectat la șase dintre acestea: o pisică, doi câini, două bovine și o vulpe.

Cazurile au fost înregistrate în raioanele Florești, Rezina, Comrat, Călărași și Anenii Noi.

Pe 11 septembrie, Compania Națională de Asigurări în Medicină a achiziționat al doilea lot de 5.000 de seturi de vaccin antirabic, care vor fi distribuite centrelor de vaccinare din țară.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA