Atac rusesc la granița cu România. Locuitorii din Tulcea și Constanța au primit mesaj RO-Alert

Sistemul de supraveghere radar a identificat şi urmărit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, traseul unei drone care a pătruns în spaţiul aerian naţional şi care a părăsit teritoriul României spre Ucraina. Ministerul Apărării Naţionale a anunțat că a ridicat două avioane F-16 pentru a monitoriza traseul acesteia.  De asemenea, există indicii că bucăţi dintr-o dronă ar fi căzut într-o zonă nelocuită din Periprava, transmite Digi24.

 

Centrul Național Militar de Comandă a informat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență despre activarea măsurilor de alertare a populației din județele Tulcea și Constanța. Mesajele RO-Alert au fost transmise la orele 2:20 și 2:38.

„Începând cu ora 2.25, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situaţiei aeriene. În cursul acestor evenimente, a fost identificat şi urmărit de către sistemul de supraveghere radar traseul unei drone care a evoluat în spaţiul aerian naţional şi care a părăsit teritoriul naţional spre Ucraina. Situaţia evoluţiei acestei drone a fost monitorizată şi de cele două aeronave F-16, care au revenit în bază în jurul orei 4.08. Din datele disponibile la acest moment, a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional, într-o arie nelocuită, în proximitatea localităţii Periprava. Forţele Ministerului Apărării Naţionale execută, începând din această dimineaţă, cu mijloace aeriene şi cu echipe la sol, cercetări în zonă”, au transmis reprezentanţii Ministerului Apărării, scrie digi24.

Mesajul a fost transmis, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru locuitorii din judeţele Tulcea şi Constanţa, avertizând asupra riscului căderii unor obiecte din spaţiul aerian, în urma unui atac al Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, în apropierea graniţei cu România. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, afirmă că astfel de mesaje de alertă se emit când se consideră că există un risc, oricât de mic, pentru ca populaţia să poată lua măsuri pentru a se proteja. ”A da un mesaj noaptea pe un judeţ sau pe două judeţe întregi înseamă că a fost o motivare”, arată el.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA