Șocul anafilactic pune în pericol viața! Două decese, înregistrate de la începutul verii

Două persoane au decedat din cauza șocului anafilactic pe care l-au suferit după ce au fost înțepați de insecte. Cazurile au fost raportate de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) pentru perioada iunie – august.

Potrivit instituției, în total în acest interval au fost întregistrate 109 cazuri de șoc anafilactic, dintre care 69 la înțepătura de insectă – albină, viespe și altele.
„În luna iunie au fost înregistrate 31 cazuri de șoc anafilactic la înțepătură de albină/viespe, în luna iulie au fost raportate 32 cazuri. De la începutul lunii august au fost raportate 11 cazuri de șoc anafilactic, inclusiv 6 la înțepătură de albină/viespe”, comunică CNAMUP.
La data de 1 iunie, echipa de ambulanță de la Basarbeasca a resuscitat cu succes un bărbat de 56 de ani, care a făcut șoc anafilactic la venin de albină. Din fericire, pacientul a fost transportat la spital, cu monitorizarea parametrilor vitali, și a fost salvat.
Potrivit specialiștilor, șocul anafilactic reprezintă o reacție alergică severă care pune în pericol viața. Este o urgență medicală majoră și necesită intervenție imediată. Se poate produce de la expunerea la o substanță alergică, la un medicament, la un alergen alimentar sau de la o ințepătură de insectă (albină/viespe).
Simptomele caracteristice șocului anafilactic se pot declanșa brusc sau pot apărea la câteva ore distanță, printre ele sunt:
  • dificultatea de respirație;
  • tumefierea buzelor sau pleoapelor;
  • amețeala;
  • bătăile de inimă accelerate;
  • urticaria;
  • greața, voma și pierderea cunoștinței.

CNAMUP informează, totodată, că, de la începutul verii, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru 664 persoane, inclusiv 245 copii cu urgențe medicale cauzate de mușcături sau înțepături de animale și insecte. 278 de pacienți, dintre care 123 copii, au fost spitalizați.

În situații critice, cetățenii sunt îndemnați să solicite ajutor la Serviciul 112.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA