VIDEO „Casa Groazei” din centrul Capitalei. O clădire abandonată a devenit adăpost pentru traficanți de droguri

O clădire abandonată din centrul Chișinăului a devenit un loc de întâlnire pentru persoane fără adăpost, consumatori și traficanți de droguri, precum și pentru diverși infractori. Locuitorii din zonă se plâng că sunt terorizați de oaspeții nepoftiți, iar poliția și autoritățile locale, la care au apelat de nenumărate ori, nu au luat măsuri pentru a-i salva de acest coșmar, care durează deja de trei ani.

Autoritățile municipale promit să salubrizeze zona și spun că nu pot lua alte măsuri pentru că această clădire este proprietate privată.

„Chiar în inima Capitalei, pe strada Ismail, nu departe de parcarea municipală, se află această clădire abandonată. Potrivit locuitorilor din zonă, de-a lungul timpului, clădirea a devenit adăpost pentru mulți oameni violenți, care ar fi consumatori și traficanți de droguri. În plus, interiorul clădirii și teritoriul adiacent s-a transformat într-o adevărată groapă de gunoi, iar locuitorii se plâng de mirosul neplăcut și spun că le este teamă să iasă la plimbare seara”, relatează Dementii Cuțevițchii-Negruța, journalist ONE TV.

Echipa ONE TV a suprins o ceartă între unul dintre localnici și doi dintre indivizii care locuiesc în clădirea abandonată.

„- Băi, crede-mă, nu mă știi… Dacă te pui cu mine în bătaie, vorbim altfel.
– Mă amenințați?
– Lângă copii nu ameninț, el filmează acuma. Tu filmezi? Filmezi? Acum filmezi? Băi, eu nu sunt animal, de ce mă filmezi pe mine?”

În momentul filmărilor în interiorul clădirii abandonate, echipa ONE TV nu a mai văzut acolo alte persoane. În schimb, imaginile de la fața locului sunt surprinse parcă din filme de groază: mormane de gunoi, fecale și diverse obiecte folosite pentru consumul de droguri. Peste puțin timp, un alt grup de persoane agresive și-au făcut apariția lângă acest imobil. Potrivit localnicilor, aceste persoane vin aici în fiecare seară.

„ – Cine locuiește aici, Dumneavoastră? Așa mi-au spus localnicii, iar eu vă întreb.
– Sunteți proști?
– Eu vă întreb frumos. Localnicii mi-au spus că voi.
– Hai, du-te, nu mă filma. Sau nu ai frică de moarte?
– Da.
– Mă filmează el. Filmează-mă gol
”.

Între timp echipa de filmare a fost atacată cu pietre.

„- Tu nu ai frică de moarte?
– Vreți să chemăm poliția?”

Oamenii care locuiesc în apropiere spun că nu este prima dată când se confruntă cu astfel de amenințări și comportament agresiv din partea indivizilor care au ocupat clădirea abandonată. De cele mai multe ori, cei care vin aici se ceartă între ei, dar au fost cazuri când localnicii au devenit victime ale acestora.

„Eu sincer vă spun, în ceea ce privește drogurile, nu i-am văzut să consume. Dar am auzit că aici se vinde. Aici se vinde, întotdeauna, seara aici se vinde. De multe ori sunt sparte mașinile. Mașina mea a fost spartă de 2 ori. Mașina socrului meu – de câteva ori. Au fost stricate ușile, au fost  scoase lămpile, pentru că ei prin lămpile acestea le consumă, nu știu ce ei fac acolo”, afirmă Ion Balan, locatar.

Aceaste femei spun că nu pot deschide ferestrele locuințelor din cauza mirosului urât, dar și pentru că se tem de cei care se adăpostesc în clădirea abandonată.

„Toți oamenii care nu au locuință vin aici în spate și își fac treburile, mă scuzați. E foarte mare mizerie, miroase urât. Câteodată fiul meu deschide geamul și ei să uită peste fereastră. Sunt furturi, iată, chiar recent, a fost un furt de mașina, ziua, în amiaza mare. Ei sunt aici foarte mulți, în jur de 20 oameni s-adună”, spune Ecaterina Balteanco, locatar.

„Noi locuim în curtea vecină, iar fereastra de la baie iese chiar în această parte. Eu nu pot să o deschis pentru că peristă mirosul îngrozitor. Seara este imposibil să trecem pe aici, pentru că acești narcomani ne atacă.
– Ei sunt agresivi?
– Foarte agresivi sunt, foarte. Nu poți să treci pe aici seara, după 22:00 este înfricoșător”,
spune Aurelia Grișiuc, locatar.

Coșmarul localnicilor a început acum trei ani. Ei spun că de nenumărate ori au chemat poliția și s-au adresat pentru ajutor la Primăria Capitalei, însă nici oamenii legii, nici autoritățile municipale nu au luat măsuri pentru a lichida această speluncă de droguri.

„ – Am apelat, am scris plângeri și la primărie, și la poliție. Poliția vine dimineața și seara aici, dar nu se schimbă nimic.
– De ce?
– Nu pot să vă zic, nu știm”,
spun localnicii.

Poliția a venit de nenumărate ori și spune că nu le poate face nimic. Și la Primărie ne-am adresat. Nimic nu se schimbă”, spune Ion Balan.

„- În fiecare zi poliția vine aici și ne întreabă: „Ce putem face? Unde să-i ducem?”. Poliția nu face absolut nimic, de fiecare dată când o chemăm.
– Dar Primăria?
– Primăria nici măcar nu știe ce se întâmplă aici.
– Ați depus vreo sesizare?
– Am scris, au spus că vor analiza, dar când se va întâmpla acest lucru, nu se știe”,
constată localnicii.

Purtătoarea de cuvânt a Poliției Capitalei, Natalia Stati, a declarat pentru ONE TV că oamenii legii cunosc despre faptul că în această clădire se adună oameni ai străzii, majoritatea fiind originari din raioanele țării.

Poliția susține că reacționează la fiecare apel al localnicilor, dar poate lua măsuri doar în privința persoanelor care au comis o contravenție sau dau dovadă de comportament neadecvat. De asemenea, polițiștii fac sesizări în adresa autorităților publice locale de la locul de trai a acestor persoane, a mai spus Stati.

În unul dintre răspunsurile oferit localnicilor de către Primăria Capitalei se precizează că această clădire aparține Fundației Filantropice Internaționale a Invalizilor, care are responsabilitatea de a lua măsuri. În același timp, Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică, la care s-au adresat localnicii, a recomandat Primăriei și proprietarului să instaleze un gard și să facă curățenie în clădire și în jurul acesteia.

ONE TV a încercat să afle de la primarul Capitalei Ion Ceban dacă autoritățile municipale cunosc despre această problemă și dacă intenționează să intervină.

„O să cercetăm cazul. Personal nu cunosc acest lucru, poate că cineva din colegi, pretorul sectorului centru, dar vom face evaluările. În ceea ce ține de comportamentul deviant al diferitor cetățeni, nu este în competența primăriei municipiului Chișinău să intervină. Nu poate face primăria în aceasta privință nimic. Nici poliția, nici alt tip de agenți, să spunem așa de disciplină pentru unii și pentru alții. O să facem și noi un demers separat câtre poliție”, a spus Ion Ceban, primarul Capitalei.

Pretorul sectorului Centru, Vadim Hîncu, nu ne-a răspuns la telefon, iar secretarul de presă a Primăriei Chișinău Vasile Chirlescu a promis că Primăria Capitalei va salubriza acest loc.

„Au fost date instrucțiuni să fie salubrizată zonă respectivă. În parallel, serviciile municipale vor efectua verificări pe adresa respectivă, pentru a vedea care este situația cu oamenii străzii și copiii minori care, la fel, sunt fără supraveghere părintească, să fie îndreptați la centrele de plasament, la centrele stradale sau instituțiile pe care municipalitatea le gestionează”, ne-a explicat Vasile Chirilescu.

Chirilescu a mai spus că autoritățile municipale nu pot să instaleze un gard, așa cum acolo este o proprietate privată, însă funcționarii Primăriei au luat legătura cu proprietarul clădirii. ONE TV nu a reușit să găsească o persoană de contact de la Fundația Filantropică Internațională a Invalizilor pentru a obține un comentariu.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA