Ministrul Agriculturii: Fermierii pot miza pe subvenții per hectar doar după aderarea Republicii Moldova la UE

Ministrul Agriculturii, Vasile Bolea, a declarat miercuri, 31 iulie, că fermierii pot miza pe subvenții per hectar doar după aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută în timpul unei întâlniri online a ministrului cu șefii direcțiilor agricultură din raioane.

Șeful Direcției Agricultură din raionul Căușeni, Pavel Curus, a subliniat în cadrul ședinței că, potrivit datelor preliminare, unele terenuri agricole ale fermierilor au fost afectate 100% de secetă și alte condiții meteorologice nefavorabile. În acest sens, agricultorii cer despăgubiri sub formă de subvenții pe hectar.

Bolea a explicat că, în momentul de față, un astfel de sistem nu este posibil în Republica Moldova.

„Ca noi să plătim subvenții la hectar în Republica Moldova, reieșind din suprafețele terenurilor agricole, pentru că subvenții per hectar se dă pentru culturi multianuale, se dă pentru terenurile arabile, se dă pentru tot absolut, noi ar trebui să ridicăm la vreo sumă de  350-360 de mln de euro. Asta este imposibil. Atunci apelul Dumneavoastră către toți agricultorii, că pe dată de 20 octombrie, asta este o declarație politică, 20 octombrie, ieșim masiv la referendum, votăm și apropiem intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană și atunci vom vorbi despre subvenții la hectar”, a explicat Vasile Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Bolea și-a asumat declarația pe care a calificat-o drept una politică făcută în calitate de ministru al Agriculturii și vicepreședinte al unui partid politic.

De asemenea, ministrul a explicat că doar cele mai mari economii ale lumii pot asigura plăți pentru fermieri pe hectar, fără a fi membre ale Uniunii Europene.

Bolea a dat exemplul Marii Britanii, unde agricultorii primeau astfel de plăți, dar după ieșirea țării din UE, aceste subvenții au fost anulate.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA