Copiii care nu au susținut examenele de absolvire a gimnaziului, așteptați la probe adiționale

În luna august, copiii care nu au susținut examenele de absolvire a gimnaziului sunt așteptați la sesiunea adițională. În acest sens, ministrul Educației și Cercetării a venit cu apelul  către profesori de a organiza instruiri suplimentare pentru acești elevi.

Vom desfășura o probă adițională a examenelor de clasa a IX-a în perioada 19-23 august, pentru ca să oferim copiilor o a treia șansă de a susține acest examen.  Îndemn profesorii, directorii, șefii de direcții, să se mobilizeze și să ajute copiii să treacă un examen simplu, elementar, de clasa a IX, cel puțin cu nota 5. Sper că, într-o lună de zile, lucrând cu copiii, se poate compensa pentru situația care este, dacă se mobilizează instituțiile de învățământ pe ultima sută de metri pentru a-i ajuta să susțină un examen obligatoriu”, s-a adresat Dan Perciun.

Ținând cont de rezultatele preliminare ale examenelor de absolvire a gimnaziului din acest an, având în vedere scăderea ratei de promovare, autoritățile anunță că în anul viitor urmează să fie luate măsuri orientate spre remedierea situației.

„În anul viitor va fi extins efortul făcut în acest an: Să avem centre de desfășurare a examenului de gimnaziu, după modelul examenelor de bacalaureat, unde va putea fi asigurată o monitorizare eficientă. Totodată, va fi organizată evaluarea centralizată a examenelor de clasa a IX-a , la fel ca în cazul examenelor de bacalaureat”, a explicat Perciun.

La examenele de clasa a IX-a vor fi aplicate reguli similare cu cele practicate la examenele de bacalaureat, cu excepția camerelor de luat vederi.

„Nu vom introduce camere de anul viitor, dar vom avea centre de desfășurare a examenelor, monitorizare externă și evaluare centralizată”, a subliniat ministrul.

De asemenea, vor fi organizate cursuri de formare pentru cadrele didactice.

Având în vedere realitatea performanței școlare, care cred că se datorează fie lipsei cadrelor didactice, fie pregătirii insuficiente, fie altor aspecte, vom reorienta programele noastre de formare continuă spre creșterea calității predării nemijlocit a disciplinelor ”, a subliniat ministrul.

Tot de anul viitor, cu suportul Băncii Mondiale, șase mii de copii de clasa a IX-a vor beneficia de ore suplimentare gratuite de matematică din rândul copiilor defavorizați sau cu cea mai mare probabilitate de a întâmpina dificultăți în susținerea examenelor.

„Vorbim de 30-40 ore suplimentare per copil, în grupuri mici de 2-3 copii, care vor beneficia de aceste meditații gratuite”, a spus ministrul.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA