Republica Moldova împrumută de la BIRD 36 milioane de euro pentru modernizarea serviciilor medicale de reabilitare

Republica Moldova va împrumuta de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare peste 36 de milioane de euro pentru modernizarea și îmbunătățirea serviciilor medicale de reabilitare.

Guvernul a aprobat ratificarea Acordului cu BIRD, semnat la Chișinău pe 17 iunie 2024. Urmează a fi fortificate serviciile de asistență medicală preventivă și de promovare a sănătății, inclusiv pentru depistarea precoce a bolilor, fiind introduse noi programe de suport pentru asemenea pacienți.

Proiectul prevede un comision inițial (front-end fee) egal cu un sfert de procent (0,25%) din suma împrumutului. Taxa de angajament va fi egală cu un sfert de procent (0,25%) pe an la soldul netras al împrumutului. Rata dobânzii va fi egală cu rata de referință plus marja variabilă sau rata care poate fi aplicată ca rezultat al conversiei. Rambursarea se va face din 15 aprilie 2029 până pe 15 octombrie 2053.

În aceeași ședință a fost ratificat Acordul de grant cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la Chișinău la 17 iunie 2024. Acordul de grant dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare are drept obiectiv accesarea grantului în valoare de 5,612 milioane de dolari SUA pentru asigurarea implementării proiectului „Îmbunătățirea pregătirii și a răspunsului la pandemii prin consolidarea infrastructurii, resurselor umane, a supravegherii și a sistemelor avansate de laborator în Republica Moldova”.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA