Sursa: unian.net

Danemarca a decis să predea toată artileria sa Ucrainei

Prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen a precizat că în Europa există echipamente militare care nu sunt folosite și că merită să fie predate Ucrainei. Astfel, Danemarca a decis să predea toată artileria sa Ucrainei, relatează Unian.

Frederiksen a spus acest lucru în timpul discursului său la Munchen. De asemenea, oficialul a îndemnat și alte țări europene să-și transfere echipamentele de apărare antiaeriană și muniția către Ucraina, deoarece aceasta are mai multă nevoie de ele acum.

Potrivit premierului danez, liderii europeni vorbesc deseori despre problemele legate de producția de armament, invocându-le ca motiv pentru a nu crește livrările de ajutoare către Ucraina. Ei deschid acum noi facilități de apărare pentru viitor.

,,Ucraina ne cere acum muniție și artilerie. Noi, Danemarca, am decis să transferăm toată artileria noastră către Ucraina. Deci, scuzați-mă, prieteni, Europa are echipament militar, nu este doar o chestiune de producție. Avem arme, muniție, sisteme de apărare antiaeriană pe care nu le folosim încă. Acestea ar trebui să fie predate Ucrainei”, a subliniat oficialul.

De asemenea, președintele ceh Petr Pavel a declarat că țara sa a găsit în străinătate surse de sute de mii de muniții de artilerie pe care le-ar putea livra Ucrainei în câteva săptămâni. Este vorba despre o jumătate de milion de unități de muniție de calibru 155 milimetri și 300.000 de unități de calibru 122 milimetri.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA