Sursa: bbc.com

Adjunctul liderului Hamas, Saleh al-Arouri, ucis în explozia de la Beirut

Un înalt responsabil al Hamas, Saleh al-Arouri, a fost ucis în zona Beirutului. Israelul a insistat asupra faptului că asasinarea lui nu a fost un atac asupra Libanului, în timp ce inamicii săi au avertizat asupra unei „pedepse” pentru moartea acestuia, scrie BBC.

Hamas a denunțat omorul unuia din liderii Hamas ca fiind un „act terorist”, în timp ce aliatul său Hezbollah a declarat că a fost un atac asupra suveranității libaneze. Israelul nu a confirmat și nici nu a negat că l-a ucis pe Saleh al-Arouri, dar un purtător de cuvânt a numit-o „lovitură chirurgicală împotriva conducerii Hamas”. Premierul libanez a acuzat Israelul că încearcă să îl „tragă” într-un război regional.

Presa libaneză a relatat că Arouri, un adjunct al liderului politic al Hamas, a fost ucis marți într-un atac cu dronă în sudul Beirutului, împreună cu alte șase persoane – doi comandanți militari Hamas și alți patru membri. El era o figură-cheie în Brigăzile Izzedine al-Qassam, aripa armată a Hamas, și un aliat apropiat al lui Ismail Haniyeh, liderul Hamas. El se afla în Liban și făcea legătura între grupul său și Hezbollah.

Au existat schimburi de focuri aproape zilnice între Hezbollah și forțele israeliene de la începutul războiului dintre Israel și Hamas în Gaza, dar până acum violențele au fost limitate la zona de la granița dintre Israel și Liban.

Hezbollah – care, la fel ca Hamas, este considerată o organizație teroristă de către Israel, Marea Britanie și alții. Ea este cea mai mare forță politică și militară din Liban și are miniștri în guvernul țării.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au refuzat să comenteze asasinarea lui Saleh al-Arouri, dar au declarat că trupele sale sunt „foarte bine pregătite pentru orice scenariu”.

„Forțele de Apărare a Israelului se află într-o stare de pregătire foarte ridicată în toate ariile, în apărare și ofensivă. Cel mai important lucru de spus în această seară este că suntem concentrați și rămânem concentrați pe lupta împotriva Hamas”, a declarat purtătorul de cuvânt, contraamiralul israelian Daniel Hagari, în cadrul unui briefing.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis anterior că îi va elimina pe liderii Hamas, oriunde s-ar afla aceștia.

Arouri era considerat, de asemenea, liderul de facto al aripii militare a Hamas în Cisiordania, supervizând atacurile din această zonă, potrivit rapoartelor din presa israeliană.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA