chei, casă, chirie

Încasările la impozitul pe venit de la oamenii care dau în chirie bunuri imobile – în creștere cu peste 40%

Încasările la impozitul pe venit de la persoanele fizice care transmit în locațiune bunuri imobile au crescut cu 40,9%. Acest procent constituie 52 milioane lei, comparativ cu perioada similară a anului 2022.

 

Potrivit Serviciul Fiscal de Stat, în perioada lunilor ianuarie-noiembrie 2023 au fost identificate 2 265 persoane fizice ce dau în chirie bunuri imobile.

În urma controalelor efectuate asupra a 388 de persoane fizice care închiriază bunuri imobile, s-au calculat plăți suplimentare pentru buget: taxe de bază în valoare de 909,4 mii lei, penalități de întârziere de 96,7 mii lei și amenzi de 36,3 mii lei.

Pe parcursul primelor 11 luni ale anului 2023, au fost încheiate 23 008 contracte de închiriere a bunurilor imobile, cu 23,3% mai multe comparativ cu perioada similară din anul 2022.

De asemenea, Serviciul Fiscal de Stat reamintește persoanelor fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător și care transmit în posesie sau în folosinţă proprietate imobiliară altor persoane fizice, inclusiv prin utilizarea platformelor Booking, Airbnb și altele, despre necesitatea onorării obligațiunilor fiscale aferent veniturilor obținute.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA