Ziua Familiei, celebrată cu bucurie de copiii cu deficiențe de auz

Peste 50 de elevi de la Școala Nr. 12 pentru copii cu deficiențe de auz și surditate tardivă din Chișinău au marcat Ziua Familiei . Ei au avut serie de activități alături de părinți și cadrele didactice.

Evenimentul a demonstrat importanța vitală a familiei în dezvoltarea și integrarea socială a copiilor cu nevoi speciale. Organizatorii au subliniat că dragostea și susținerea familiei joacă un rol esențial în parcursul acestor copii.

Galina Bălteanu este mama a doi copii care suferă de surditate bilaterală neurosenzorială. Femeia spune că i-a fost greu să accepte diagnoza copiilor, însă nu a cedat în fața greutăților și a învățat limbajul.

”Am intrat în lumea copiilor mei. Am fost și nevoită și totodată, a fost interesul nostru pentru a putea comunica cu copiii. Am frecventat, am învățat. Am început cu alfabetul dactil, apoi am învățat semnele. Asta este situația noastră. Trebuie cumva de comunicat cu copiii noștri. Cu băiețelul este puțin mai greu din cauza că avem și probleme cu ochii, dar încet, încet să-l integrăm în societate”, a spus Galina Bălteanu, părinte.

Părinții spun că rolul familiei în viața acestor copii este unul esențial.

”Din familie vine totul și cei șapte ani de acasă tot din familie vin. Fetiței mele mereu îi spun că unde se duce cei șapte ani de acasă să-i ai în buzunar. Familia este ceva frumos”, a mai spus Galina Bălteanu.

”Familia este foarte importantă, mai ales pentru așa copii cum sunt ai noștri. Familia e dragoste și copii noștri au nevoie de această dragoste cred că triplu, dacă nu mai mult. Doar cu dragoste și străduință poți și o familie bună și să avem un rezultat când există o problemă”, a spus unul dintre părinți.

Responsabilii instituției de învățământ susțin că doar prin multă muncă și răbdare aceștia copii se pot integra mai ușor în societate.

”Școala respectiv este aceeași familie, ne-am gândit să organizăm starturi vesele copii și părinții. Copii din clasa a întâi până în clasa a 9-a sunt o echipă și asta prevede și incluziunea”, a declarat directoarea școlii, Natalia Vamașescu.

Prim Vicepreședintele Asociației Surzilor din Moldova susține că țara noastră nu dispune de suficiente mecanisme pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de auz să facă față provocărilor.

”Nouă ne trebuie practici, anume de limbajul semnelor. Pentru că o persoană surdă, fiind într-o sală având un aparat cohlear auditiv nu poate să audă de la o anumită distanță ce se vorbește. Limbajul semnelor nu este ca obiect de studiu. Dar incluziunea în școlile generale s-a efectuat, dar pedagogi care cunosc limbajul semnelor nu sunt”, a declarat Natalia Babici.

Potrivit Biroului Național de Statistică, din numărul total al populației din Moldova peste 10,9% dintre persoane au deficiențe de auz.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA