VIDEO Vladimir Bolocan: Situația epidemiologică în Chișinău, destul de complicată

Situația epidemiologică în municipiul Chișinău este destul de complicată. Numărul de pacienți care au nevoie de internare depășesc capacitatea spitalelor municipale, informează Vladimir Bolocan, șeful adjunct al Direcției Asistență Medicală și Socială a CMC Chișinău.

Spitalele municipale, în special cele cu profil pediatric, depășesc capacitatea maximă în ceea ce privește acordarea asistenței specializate spitalicești, în special mă refer la Spitalul Clinic municipal nr.1 de copii și Spitalul municipal de boli infecțioase pentru copii. Totodată, vreau sa va spun ca și in cadrul Spitalului municipal Valentin Ignatenco de asemenea se atestă o situație destul de complexă din cauza că numărul paturilor disponibile ajunge la maxim”, afirmă Vladimir Bolocan.

Majoritatea pacienților sunt internați cu pneumonie și bronhoprenumonie, care sunt extrem de contagioase.

Acestea decurg destul de agresiv și progresează destul de rapid. Atenționăm pe această cale toata populația mun Chișinău, în special când e vorba de copii: dacă părinții identifică sau suspectă anumite simptome de răceală sau gripă, să se adreseze la medic și să nu duca copilul în comunitate. Contagiozitatea este destul de înaltă și un astfel de gest ar putea raspândi foarte repede ceea ce poate genera o situație epidemiologică alarmantă”, afirmă Bolocan.

În același context, șeful adjunct al Direcției Sănătate a făcut un apel către cadrele didactice să informeze părinții în cazul unor manifestări suspecte .

Profesorii, diriginții, în cazul în care depistează copii cu anumite simptome, să informeze imediat părinții și nu în ultimul rând să supravegheze copiii pentru a evita degradarea situației”, a îndemnat Vladimir Bolocan.

Totodată, oficialul a atras atenția asupra faptului că și în rândul adulților se atestă o creștere destul de mare a numărului de cazuri de îmbolnăvire.

La populația cu vârsta medie și cei apți de muncă, boala decurge deseori pe picioare, dar prezența simptomeor dureaza de la 10 zile la doua săptămâni ceea ce face ca să scoată din circuit foarte mulți oameni, inclusiv și în instituțiile municipale observăm anumite creșteri ale adresărilor lucrătorilor cu privire la buletine de boală”, comunică șeful adjunct al Direcției Asistență Medicală și Socială a CMC Chișinău.

Vladimir Bolocan precizează că, și în cazul pacienților adulți, pneumonia și bronhopneumonia face parte, pentru moment, din diagnosticul de bază.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA