În preajma sărbătorilor de Paști, când pe mesele tradiționale de Paște a multor moldoveni se va regăsi și licorosul roșu „Pastoral”, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a pregătit recomandări și informații utile și pentru consumatori.
ANSA aduce la cunoștință că, potrivit legislației în vigoare, vinul „Pastoral” trebuie să conțină între 15 și 22% alcool volumic și un minimum de 160 g/dm³ de zaharuri naturale nefermentate.
Atunci când intenționează să cumpere acest produs, consumatorii sunt îndemnați să țină cont de următoarele recomandări:
În primul rând, vinul trebuie cumpărat din unități comerciale autorizate de către ANSA.
„Evitați produsele vândute în străzi (portbagajele mașinilor”, pe carosabil), chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic decât în unitățile comerciale”, face apel ANSA.
Specialiștii îndeamnă cetățenii să fie atenți la informația de pe etichetă.
Totodată, consumatorilor li se recomnadă să verifice concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă.
Este esențial ca vinul să fie depozitat corect.
„Evitați locurile în care temperatura este fluctuată.Păstrați sticlele de vin în poziție orizontală, astfel dopul se menține permanent umed prin contactul permanent cu lichidul din interior.Pentru vinurile roșii se recomandă menținerea la temperatura de 12-16⁰C. Temperatura de servire recomandatăa vinului pastoral este 10-12 ⁰C”, informează ANSA.
Ce este vinul Pastoral: Caracteristici, origine și procesul de vinificare
De regulă, acest vin este obținut din soiuri nobile de struguri precum Cabernet-Sauvignon, Merlot sau Saperavi, care conferă produsului final o culoare rubinie intensă, opacă și un buchet aromatic complex, cu note de prune uscate, cireșe sălbatice și ciocolată amară. Gustul este catifelat, dens și echilibrat, cu alcool bine integrat și un postgust persistent, marcat de fructe negre confiate și accente fine de ciocolată neagră.
Rădăcinile acestui vin remarcabil se regăsesc în perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial, când era cunoscut sub numele de „Cagor”. Inițial, existau două metode distincte de producere a vinului Pastoral:
– Tratarea termică a boștinei(tescovinei), prin încălzirea acesteia la aproximativ 60°C, urmată de o perioadă de macerație (menținerea pe boștină) de până la 18 ore;
– Metoda italiană, ce presupunea alcoolizarea mustuielii fără aplicarea temperaturii, cu menținerea acesteia pe boștină pentru cel puțin două luni.
Cele două tehnici au fost ulterior îmbinate de vinificatorul Feodosie Cucerenco, care a pus bazele faimosului vin de desert „Cagor Ciumai”, cunoscut pentru calitatea sa excepțională.
În prezent, cea mai utilizată metodă de vinificare a Pastoralului este cea cu tratare termică.
Procesul începe cu o fermentare parțială a mustului, până la un conținut alcoolic de 2–3% vol., urmată de încălzirea masei de boștină între 55°C și 70°C. Fermentarea este apoi oprită prin adăugarea de distilat de vin, pentru a crește concentrația alcoolică la 15–22% vol. și previne reluarea fermentației.