VIDEO Stereotipurile de gen, încă puternice: Bărbații cred că locul femeii este la bucătărie

71 la sută dintre femei și 86% dintre bărbații din țara noastră consideră că rolul principal al unei femei este să aibă grijă de casă și să gătească, potrivit unui studiu recent realizat de Centrul de Drept al Femeilor. Studiul, care vine la nouă ani după o cercetare similară publicată în 2015, arată că, la acea vreme, 91% dintre bărbați împărtășeau această opinie. De asemenea, studiul relevă că 53% dintre bărbați și 59% dintre femei cred că femeile angajate ocupă locuri de muncă destinate bărbaților. Mai mult, 64% dintre bărbați consideră că ei ar trebui să aibă ultimul cuvânt în familie, iar 43% dintre femei sunt de acord cu această părere.

 

Totodată, numărul bărbaților care consideră că treburile casnice ar trebui împărțite a crescut de la 30% în 2015 la 58% în 2024, un salt impresionant de 28 de puncte procentuale, spun experții.

„Avem tot mai mulți bărbați care petrec timpul cu copiii, care le citesc o carte, care merg cu ei în activități extracurriculare. Numărul a crescut de la 55% în 2015, la 68% în 2024. Participarea zilnică a taților la joacă cu copii a crescut de la 60% la 74%. Deci, vedem o creștere în jur de 10%, 15% și chiar 20% pe diferiți parametri”, spune Angelina Zaporojan-Pîrgari, director executiv al Centrului de drept al femeilor.

Specialista subliniază că, în țara noastră, s-au înregistrat progrese în înțelegerea echității de gen, în special în ceea ce privește violența în familie. Totuși, aspecte precum relațiile intime, sănătatea reproductivă și împărțirea responsabilităților casnice rămân provocări majore, iar eforturile pentru educație și conștientizare trebuie să continue.

„Una dintre percepții este perpetuată, că bărbații ar avea nevoie de mai mult sex decât femeile sau că femeia este în primul rând responsabilă de a se proteja în timpul relațiilor sexuale. Și s-a mai constatat încă un lucru, mi se pare îngrijorător, referitor la utilizarea prezervativului, care este destul de scăzută, chiar și în rândurile tinerilor. Deci aproximativ doar 50% dintre tineri ar folosi prezervativul în timpul unei relații sexuale”. 

Directoarea Centrului de Drept al Femeilor consideră că educația, conștientizarea și implicarea activă sunt soluții esențiale pentru schimbarea mentalității.

Persoanele intervievate de echipa ONE TV susțin că rolul femeilor în societatea moldovenească crește și că stereotipurile trebuie combătute.

„Rolul crește, crește și o să mai crească. Bărbații îi văd așa peste un timp mai ascultători, mai umili, mai tăcuți.”

„Unul pe altul trebuie să se susțină, așa cum au promis în prima zi a nunții, pentru ca familia să fie mai trainică.”

„Nu ar fi trebuit neapărat să plece de la lucru, asta e părerea mea. Dacă dorește, să plece, iar dacă nu, să rămână.”

„Am un program mai flexibil și practic fac toată treaba în casă, în comparație cu soția mea. Ea lucrează în domeniul IT, așa că am decis că îmi este mai ușor să mă ocup de treburile casnice, iar ea să aibă mai mult timp de odihnă. În lumea modernă, un bărbat poate să se ocupe de curățenie, gătit și copii. Nu este nicio problemă.”

La studiul „Bărbații și Egalitatea de Gen”, realizat de Centrul de Drepturi al Femeilor, au participat 1.529 de persoane, dintre care 1.014 bărbați și 515 femei, cu vârsta cuprinsă între 18 și 59 de ani, din toate regiunile țării.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA