Peste 100.000 de oameni au ieșit în stradă, sâmbătă seară, în oraşul Valencia, pentru a protesta faţă de modul în care autorităţile regionale au gestionat inundaţiile devastatoare care au provocat moartea a peste 220 de persoane, scrie digi24.ro.
Printre victimele inundațiilor se numără și șapte români. Protestatarii au cerut demisia liderului guvernului regional, Carlos Mazon, şi au scandat „Asasinilor”.
„Mâinile noastre sunt pătate cu noroi, ale voastre cu sânge”, scria pe un banner purtat de ei. Totodată, unii demonstranţi au aruncat cizme murdare în faţa clădirii guvernului, în timp ce alţii au „tencuit-o” cu noroi.
„Vrem să ne arătăm indignarea şi furia faţă de proasta gestionare a acestui dezastru care a afectat atât de mulţi oameni”, a declarat Anna Oliver, preşedintele Accio Cultural del Pais Valenciano, unul dintre cele aproximativ 30 de grupuri care au organizat protestul.
Printre acuzaţiile aduse de cei afectaţi se numără faptul că populaţia nu a fost alertată prin intermediul telefoanelor mobile decât seara, când multe zone erau deja inundate. Principalul responsabil pentru situaţii de urgenţă din regiune, Salomé Pradas, a recunoscut joi că nu ştia de existenţa acestui sistem de alertă, înainte de a-şi retrage declaraţia.
De asemenea, şeful executivului regional Carlos Mazon este acuzat că a lipsit timp de mai multe ore în timp ce începuse deja să plouă, iar comitetul de urgenţă se reunise. Carlos Mazón s-a apărat spunând că lua parte la „un prânz de lucru” într-un restaurant din Valencia împreună cu un jurnalist, potrivit presei spaniole.
Deşi demonstraţia a fost în mare parte paşnică, poliţia a intervenit la un moment dat împotriva protestatarilor care aruncau cu pietre. Obiectele aruncate spre clădirea Consiliului municipal au provocat pagube minore.
În Spania, o ţară puternic descentralizată, gestionarea catastrofelor este, de fapt, responsabilitatea administraţiilor regionale, dar guvernul central, care este responsabil pentru emiterea alertelor prin intermediul AEMET, poate furniza resurse şi chiar să preia controlul în cazuri extreme.
Acest ultim punct a provocat critici din partea opoziţiei de dreapta, care îl acuză pe şeful guvernului socialist Pedro Sanchez că a lăsat regiunea să se scufunde din cauza calculelor politice, în loc să preia controlul, subliniază sursa citată.
Peste 220 de persoane și-au pierdut viața în urma inundațiilor, în timp ce alte aproape 80 sunt date în continuare dispărute, în urma inundațiilor de la sfârșitul lunii octombrie, considerate unul dintre cele mai grave dezastre naturale din Europa din ultimele decenii.
Până acum, cel mai negru bilanț a fost în Portugalia, în 1967, când peste 500 de oameni au murit în urma unor inundații.