VIDEO Primăriile din suburbiile municipiului Chișinău au datorii de 39 de milioane lei

Transferurile financiare către suburbiile municipiului Chișinău sunt blocate, iar soarta satelor și comunelor rămâne incertă din cauză că primăria Capitalei nu a aprobat bugetul pentru anul curent. În timp ce primarii nu-și pot onora obligațiile financiare, autoritățile locale și cele centrale își pasează vina pentru această situație.

Nina Costiuc, primarul comunei Budești, aflată la al nouălea mandat consecutiv de primar, susține că localitatea are o datorie de 700.000 de lei, acumulată încă din luna mai 2023. Acești bani erau destinați pentru lucrări de proiectare și canalizare, precum și pentru amenajarea unei săli sportive. Mai mult, din cauza acestei datorii, localitatea nu poate achita costurile asociate lucrărilor de betonare a drumurilor sau construcției terenului de joacă. Astfel, datoria totală a comunei Budești în prezent se ridică la 2.700.000 de lei.

”Au fost executate lucrările și astăzi noi suntem datori în fața antreprenorilor, care sunt într-o situație foarte dificilă și merg spre aceea să înainteze în judecată materialele pentru că noi nu ne onorăm obligațiunile”.

În situații similare se află și primăriile din Vadul lui Vodă, Cruzești, Tohatin, Sângera și Ciorescu, ale căror datorii ajung la 39 de milioane de lei.

”Am înaintat o scrisoare, un demers către ministerul finanțelor, de fapt, în susținerea demersului Primăriei mun. Chișinău cu o rugăminte ca să fie corelat bugetul provizoriu de nivelul 2 cu bugetele aprobate a autorităților publice locale de nivelul întâi. Cred că s-ar putea de găsit un numitor comun pentru că este vorba de 39 de milioane de lei”, mai spune Nina Costiuc.

Primarul comunei Cruzești, Violeta Crudu, ne-a mărturisit că se confruntă cu o situație fără precedent. Localitatea pe care o conduce are datorii de un milion 650 de lei față de agenți economici care au efectuat lucrări, iar banii încă nu au fost transferați.

”Nu am avut niciodată o asemenea situație în care să nu putem achita agenților economici care și-au îndeplinit lucrărie. Suntem cumva un fel de mingi de ping pong, care suntem trimiși de la o instituție la alta. Cert este că acești agenți economici pe care noi omenește îi înțelegem au achitat impozite, au achitat acest TVA, ne sună practic în fiecare zi și uneori cu amenințări că o să ne dea în judecată. Noi mergem mai adânc și mai adânc în acest abis al necunoașterii. Noi avem un milion 650 de mii datorii, dintre care aproape un milion este construcția unui trotuar din localitate, 400.000 au fost reparații la gimnaziu și 150.000 am procurat elemente de sport pentru 3 terenuri, spații publice”.

Primaria comunei Tohatin, de asemenea, are datorii și este implicată în două procese de judecată.

”Am făcut licitațiile publice pe lucrări în teritoriu cum ar fi drumuri, reparații grădinița de copii, construcția garajului pentru staționarea automobilelor. La moment avem îndeplinite lucrări de 7 mln 600 de mii, neachitate de primăria mun.Chișinău, avem 2 procese de judecată.  Antreprenorii ne pun să plătim și să întoarcem tva-ul înăpoi. Mai avem lucrări îndeplinite de un milion 800 de mii la garajul pentru staționarea mașinilor de salubrizare și grădinițe. Unde tot nu-s achitate și așteptăm procesul de judecată.  Se pasează mingea de teren de la unul la altul și noi rămânem cu procesul de judecată”, spune Sergiu Cebotaru, primarul comunei Tohatin.

Echipa ONE TV a vizitat și șantierul viitorului garaj pentru parcarea tehnicii de salubrizare a Întreprinderii Municipale Regia Comunal – Locativă Tohatin.

”Aceasta clădire ar trebui să fie dată în exploatare în acest an, însă din cauza transferului blocat, primaria nu poate achita pentru efectuarea lucrărilor, iar angajații au de suferit”, a relatat jurnalista ONE TV Liubovi Starii.

”Este construit etajul întâi, unde o să se afle toate începerile auxiliare pentru personal, etajul doi, iarăși este construit deja, nu complet, dar sunt conststuite pereții, tavanul, acoperișul. Sunt alocate surse financiare, deja implementate 2 mln 600 deja achitate, mai avem de implementate lucrări de un mln 800 pe care așteptăm să vină plata de la primăria mun. Chișinău, care ne-au promis că ei ne ajută, ne cofinanțează în proiectul dat, suntem în așteptarea acestor resurse și mai departe trebuie de finisat proiectul. Tergiversare e în achitare”, Boris Ciurea, adminsitrator ECOLOCAL-GRUP.

Primarul comunei Trușeni, Viorica Beregoi, susține că municipalitatea funcționează pe baza unui buget provizoriu pentru a-și satisface anumite nevoi, ceea ce îngreunează activitatea primăriilor din suburbie.

”Neaprobarea bugetului de către consiliul municipal duce la o neclaritate atât a municipiului și a tuturor suburbiilor, care nu pot să-și planifice lucrările sau cel puțin care nu au claritate ce finanțări vor primi și dacă le vor primi. Din fericire sau nefericire, nu știu cum să zic, Primăria Trușeni nu a beneficiat nici anul trecut de careva bani, nici măcar un leu și nici anul acesta, dar îi compatimim pe colegii noștri din Suburbii, care au executat lucrările, acum nu pot să acopere cheltuielile și riscă ca conturile să fie blocate, pentru ca agenții economici și-au onorat obligațiunile și acum își cer banii pentru lucrări.  Uneori pentru primari e mai simplu să mergi pe buget provizoriu ca poți să-ți faci capriciile”.

Ministerul Finanțelor susține că problema finanțării suburbilor se va rezolva odată ce Primăria Muninicipiului Chișinău va avea buget aprobat și nu va mai funcționa pe baza bugetului provizoriu.

”Primăria municipiului Chișinău n-are un buget aprobat. Încercăm să găsim soluții de a rezolva această problemă. Sunt niște acrobații, să spunem așa, noi trebuie să activăm într-un cadru stabil, legal. Bugetul trebuie să fie stabil și în baza acestui buget sunt transferate către autorități publice locale. Balansarea bugetului autorităților publice locale la nivelul unu, se face doar după ce este certitudinea în buget, ori bugetul nu este aprobat și avem buget provizoriu”, afirmă ministrul Finanțelor, Petru Rotaru.

Întrebați despre soarta transferurilor care ar trebui să fie direcționate primăriilor din suburbubiile municipiului Chișinău, autoritățile locale susțin că „Ministerul Finanțelor ar trebui să nu interpreteze legea în defavoarea suburbiilor, dar ar trebui să caute soluții pentru rezolvarea și soluționarea acestor întrebări”.

”Bugetul este pregătit, atunci când va exista un consens în cadrul Consiliului municipal Chișinău, atunci acest buget va fi supus spre aprobare. Noi, executivul ne dorim ca el să fie votat într-un final și nu dezbătut doar cu declarații politice și la final să avem situația în care ne aflăm astăzi”, spune viceprimarul Capitalei Olga Rusu.

Capitala a intrat în trimestrul II din 2024 fără buget municipal. Asta, deși legea finanțelor publice prevede că bugetul trebuia examinat și adoptat pânǎ pe 10 decembrie 2023.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA